11. Maja 2022.

Lista najjačih bolova koje čovjek može da podnese

Big Portal

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, postoji 20 stanja koja se rangiraju kao „bol koji je toliko jak da onemogućava ljude da obavljaju svakodnevne uobičajene aktivnosti”, među tim stanjima su polomljene kosti, kamen u bubregu, giht…

Među veoma bolim stanjima je i takozvano smrznuto rame koje karakteriše jak bol i u kojem zglob postaje toliko zategnut i ukočen da je gotovo nemoguće podići ruku. Stanje može trajati nekoliko godina, ako se ne liječi.

Endometrioza, iscrpljujuće ginekološko stanje – takođe je na listi. Predstavlja prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) koji u normalnim uslovima oblaže unutrašnjost materice izvan šupljine materice: na jajnicima, jajovodima, peritoneumu, plućima, crijevima, grliću materice…

Ovo stanje, za koje se smatra da pogađa jednu od 10 žena širom svijeta, izaziva bol u karlici, jake menstrualne bolove, bolove tokom seksualnih odnosa.

Takođe, u stanja koja mogu da izazovu najteže bolove su artritis, upala slijepog crijeva i migrene.

Lista 20 stanja koja izazivaju najveće bolove kod ljudi

Šindra – Zarazna bolest koju uzrokuje virus varičela zoster iz porodice virusa herpesa.

Klaster glavobolje – Glavobolje koje karakteriše bol koji zahvata jednu stranu glave, mnogi ga opisuju kao neizdrživ, a neke žene koje pate od ove vrste glavobolje  kažu da je bol jači od bola tokom porođaja.

Smrznuto rame

Polomljene kosti

Kompleksni regionalni bolni sindrom – Hronična neuropatska bol koja se javlja nakon ozljede mekog tkiva ili kosti (tip jedan) ili ozlede nervaa (tip dva)

Srčani napad

Iskliznuće diska

Bolest srpastih ćelija – Poremećaj koji stvara abnormalna crvena krvna zrnca koja mogu da začepe krvne sudove. Izaziva bol jer se krvni sudovi zapuše i defektna crvena krvna zrnca mogu da oštete tjelesne organe.

Artritis

Migrena

Išijas

Kamen u bubregu

Upala slepog creva

Trigeminalna neuralgija – Bol u licu

Akutni pankreatitis – Nastaje usljed upale pankreasa (gušterače) tako što enzimi za varenje napadnu pankreas pre nego odu u tanko crijevo.

Giht – Oblik upalnog artritisa koji se razvija kod nekih ljudi koji imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi, koja može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osjetljivosti, crvenila, toplote i oticanja.

Endometrioza

Čir na želucu

Fibromijalgija – hronični generalizovani mišićno-skeletni bol udružen sa zamorom i poremećajem sna, memorije i raspoloženja.

Bol nakon operacije

Dr Geri Leroj, koji radi u Dejtonu, u državi Ohajo, rekao je da se listi mogu dodati i dva druga stanja – bol u leđima i zubobolja.

Prema dr Leroju, hronični bol u donjem dijelu leđa pogađa 80 odsto populacije u nekom trenutku njihovog života, jer smo „vrsta koji se savija, saginje, gura i vuče, na kraju dobije mišićno-skeletni bol u leđima”.

Dr Leroj je otkrio da je „stalno svjestan sindroma oralnog bola” nakon što je otkriveno da sve više pacijenata koji su se žalili na bol u ustima, vilici ili ušima koji zapravo pate od problema sa zubima i usnom dupljom, među kojima je apsces.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare