15. Oktobra 2021.

Lisnato tijesto s vanilijom

Big Portal

Sastojci:

1 pakovanje lisnatog tijesta

200 ml mlijeka

4 kašike šećera

1 kesica vanilin-šećera

2 žumanca

2 kašike gustina

2 kašike maslaca

Priprema:

U mlijeko dodati šećer i vanilin-šećer pa zagrijati kratko da se šećer otopi. Žumanca umutiti sa gustinom pa postepeno dodati mlako mlijeko u žumanca i mutiti sve vrijeme. Na kraju umiješano mlijeko sa žumancima vratiti na šporet da se skuva, a krem zgusne. Kada je skuvano, u vruće, odmah dodati maslac i miješati da se lijepo poveže i otopi. Gotovo lisnato tijesto podijeliti na šest jednakih dijelova. Svaki dio zasjeći na nekoliko mjesta (ne do kraja). Preklopiti nepresječenim dijelom.

Na sredinu dobijenog pravougaonika staviti po kašičicu-dvije vanil-fila i tijesto sa obje strane preklopiti tako da se formira trougao. Ponoviti postupak i sa preostalim tijestom. Dobijene trougliće poredati u pleh obložen pek-papirom. Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare