30. Augusta 2022.

Lisice sve bliže gradskom području

Big Portal

Razlog je, kako saznajemo, povećana brojnost lisica u prirodi i to što je došlo do smanjenja seoskih domaćinstava u okruženju.

Stručno lice za lovstvo u Lovačkom udruženju „Zmijanje“, Darko Jovanić, za Srpskainfo priča da su lisice zbog nedostatka prirodne hrane primiču gradovima, i nakon što se okote, u prigradskim naseljima i rubnim područjima, sakrivaju se u neobrađene površine, gdje se nastane.

– Neuređene površine u gradskom području kao što su šikare, šipražje, površine koje imaju dobar prirodni zaklon, to njima predstavlja prirodno stanište – rekao je Jovanić.

Hrana

Lisice, prema njegovim riječima, nakon razmnožavanja pronalaze hranu u kontejnerima.

– Samim tim, kasnije se one naviknu na ljudski miris preko hrane, i naravno, kada se okoti u tom okruženju, ta jedinka, naviknuta na ljudske mirise i ponašanje, ne obraća puno pažnju na same ljude, odnosno ne bježi od njih, što je recimo tipično za divlju vrstu. I upravo to nebježanje u ljudima izaziva strah – istakao je Jovanić.

Prema posljednjim informacijama do kojih je došla Srpskainfo, ne postoji bojazan od mogućnosti bjesnila, jer nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila na ovim prostorima, tako da nema opasnosti te vrste.

Iz Lovačkog udruženja „Zmijanje“ apeluju na stanovništvo da se ne primiču lisicama, da sklanjaju djecu ukoliko ona dođe u neposrednu blizinu, jer je lisica radoznala životinja, koja samo zbog znatiželje dolazi u bliski kontakt.

– Kao korisnik lovišta u saradnji s gradskim institucijama pokušavamo na sve načine izaći na teren, razgovarati s građanima, procijeniti situaciju gdje nemamo mogućnost da izvršimo odstrel jer je naseljeno mjesto i jer je zabranjeno koristiti oružje na javnim mjestima. Pokušavali smo da ih hvatamo u klopke i da ih izmjestimo u prirodu, bezuspješno. Apelujemo na građane da ne odbacuju hranu u kontejnere jer je ona dostupna tim životinjama – istakao je Jovanić.

Medvjed
Osim ovoga, iz Lovačkog udruženja apeluju takođe da područja budu pokošena i počišćena kako se ne bi pravila prirodna staništa i prirodni zakloni za ove životinje.

Kako saznajemo, nijedan napad lisice na ljude dosad nije zabilježen.

– One se najviše primiču prigradskim područjima i lagano silaze u grad u potrazi za hranom. Imali smo slučajeve u užim i urbanim područjima da ih hvatamo, međutim, problem nije bio riješen do momenta dok se lisice nisu same povlačile. Bilo je slučajeva i da su bile pregažene u saobraćaju – istakao je Jovanić.

Podsjećamo, neobična situacija se odigrala u Banjaluci nakon što su građani uočili lisicu u ulici Vuka Karadžića, koja se nalazi nekoliko stotina metara od strogog centra grada. Lisica, kako se tada vidjelo na snimku, mirno posmatra okruženje.

Ova divlja životinja je i ranije primjećivana u drugim dijelovima grada.

U posljednjih nekoliko mjeseci, pojava divljači u naseljenim dijelovima grada je postalo učestala pojava. Tako su nedavno šetači ugledali medvjeda u naselju Starčevica, a lisice su viđene nekoliko puta u naseljenim dijelovima.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare