Linta: U Hrvatskoj traje završni proces rehabilitacije genocidne NDH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Linta: U Hrvatskoj traje završni proces rehabilitacije genocidne NDH

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta tvrdi da se u Hrvatskoj odvija završni proces rehabilitacije ustašne ideologije i genocidne NDH.

U prilog tome tvrdi da u stotinama hrvatskih gradova i sela mogu da se vide ustaški, nacistički i fašistički grafiti kojima se poziva na mržnju i nasilje prema Srbima, a svi su oni, kako navodi, dokaz da je temelj Hrvatske ustaštvo.

Pominjući najnoviji primer grafita u Zadru u kojem se “poziva na klanje Srba i hranjenje mačaka njihovim organima”, Linta u izjavi za medije navodi da činjenice nedvosmisleno potvrđuju da u Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti i da Hrvatska nije istinska demokratska država.

“Važno je naglasiti da desetine hiljada ovakvih i sličnih grafita jesu sasvim normalana pojava, jer u Hrvatskoj traje završi proces rehabilizacije ustaške ideologije i genocidne NDH. Sve jače i snažnije ustaške snage imaju otvorenu ili prećutnu podršku hrvatske vlasti. Jasno je da ne treba očekivati da bilo ko od naredbodavaca ili počinioca ovog i mnogi drugih šovinskičkih činova bude kažnjen”, navodi Linta.

On kaže i da Hrvatska sve više postaje država koja ugrožava mir i stabilnost u regionu zapadnog Balkana i negativan primer poštovanja evropksih vrednosti.

Zbog toga Linta poziva Ministrastvo spoljnih poslova da sačini sveobuhvatni izveštaj o rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH sa mnoštvom konkrentih primera i da ga prevede na više stranih jezika.

Taj bi izveštaj, kako navodi, trebalo da se pošalje svim značajnim međunarodnim organizacijama, svim članicama Evropske unije, drugim značajnim državama sveta, svetskim medijima, poznatim ličnostima na međunarodnom nivou…te poslanicima Evropskog parlamenta, članovima Evropskog saveta, Saveta ministara spoljnih poslova i Evropskoj komisiji.

B92

Danas objavljeno

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Dva slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u Nevesinju

M.

ERS želi 65, a privrednici 50 evra po megavatu

M.

Ostavite komentar