Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene krivični postupak za 305 ubijenih srpskih civila i vojnika iz Skelana i okolnih sela kod Srebrenice među kojima je 69 koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

“Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH koje nije profesionalno i nezavisno već je selektivno i u funkciji bošnjačke politike čiji je strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje muslimanske BiH”, naveo je Linta.

Linta je napomenuo da su dvije trećine nastradalih bili civili i da je prošlo 28 godina od zločina, a još nema nijedne sudske presude pred Haškim tribunalom i Sudom BiH za počinjena jeziva ubistva Srba u Skelanima, kao i u cijelom srednjem Podrinju.

On je dodao da ne postoji ni presuda za zlostavljanje i brutalno mučenje zarobljenih srpskih vojnika i civila u srebreničkim logorima.

Linta je podsjetio da je u jutarnjim časovima 16. januara počeo napad muslimanskih snaga na Skelane i okolne zaseoke i da su najveći broj srpskih civila muslimanski vojnici ubili iz streljačkog oružja i snajpera ispred samog mosta preko Drine i na njemu, dok su pokušavali da se spasu odlaskom u Srbiju.

Srbija treba da pokrene snažnu političku i diplomatsku borbu za istinu u međunarodnoj zajednici o karakteru rata u BiH i stradanju srpskog naroda devedesetih godina prošlog vijeka, smatra Linta.

Prema njegovim riječima, važno je da se planski i uporno upoznaje svijet sa brojnim činjenicama koje jasno potvrđuju da je glavni krivac za rat u BiH bila islamistička politika Alije Izetbegovića čiji je cilj bio masovno ubijanje i protjerivanje Srba i stvaranje etnički čiste muslimanske države.

“Zahvaljujući slavnoj Vojsci Republike Srpske srpski narod nije ponovo doživio genocid kao i vrijeme zloglasne NDH”, rekao je Linta.

On je dodao da su Srbi doživjeli brojne zločine na mnogim mjestima širom BiH, kao i etničko čišćenje sa područja Federacije BiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Danas objavljeno

EU: Holokaust je najveća tragedija u istoriji čovečanstva

M.

Zabrinjavajući podatak za Srbiju: Ovo su najgori podaci od Drugog svjetskog rata

M.

Isplivalo u javnost: Teške optužbe na račun jednog od direktora SZO

M.

Ostavite komentar