Linta: Posebna državna institucija treba da se bavi zaštitom Srba u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Linta: Posebna državna institucija treba da se bavi zaštitom Srba u Hrvatskoj

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za djasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izneo je svoju ideju o zaštiti Srba u Hrvatskoj.

Linta smatra da bi Srbija trebalo da ima sistemski pristup kako bi zaštitila preostalih 150.000 Srba u Hrvatskoj. On je izneo ideju da se formira posebna državna institucija koja bi se bavila tim pitanjem.

“Država pomaže srpski narod, ali potreban je sistemski pristup.Važno je da se osnuje jedna posebna državna institucija, možemo je nazvati ministarstvo za Srbe u regionu, u kojoj bi bili zaposleni stručni ljudi, da to ministarstvo ima ozbiljan budžet i da pokrene određene mere i aktivnosti kako bi pomagao našem narodu da ostane na vekovnim područjima”, rekao je Linta za RTS.

On objašnjava da bi to ministarstvo pre svega radilo izveštaje, upoznavalo međunarodnu javnost sa onim što se događa Srbima u zemljama regiona, stalno upućivalo protestne note i insistiralo na osudi srbomrzačkih napada, kao i na tome da Hrvatska promeni svoje zakonodavstvo i poštuje ga u vezi sa sankcionisanjem tih napada i zločina iz mržnje.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da radi tromesečne ili šestomesečne izveštaje o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj i drugih država regiona, a zatim bi moglo da identifikuje sve manifestacije ustaštva, veličanja genocidne NDH, da te izveštaje prevodi na strane jezike i pošalje ih u sve ugledne zemlje i na adrese intelektualca i medija.

Linta dodaje da bi Ministrstvo moglo da šalje pisma na adrese 751 poslanika u Evropskom parlamentu, kako bi stalno obaveštavalo svetsku javnost da se u Hrvatskoj punih 30 godina dešava rehabilitacija NDH.

Ističe i da bi ministarstvo spoljnih poslova trebalo da reaguje i šalje protestne note, posebno kada su u pitanju brutalni fizički napadi kao što su poslednji u Rijeci ili Đervskama.

On smatra da je hrvatsko zakonodavstvo u jednom delu dobro, ali da Hrvatska ne poštuje univerzalnu vrednost današnjeg sveta – poštovanje svog Ustava i zakona.
“Vlada na čelu s Plenkovićem je odbila inicijativu političke stranke Istarski demokratski sabor da se zakonskim odredbama zabrani isticanje ustaških simbola, poruka i pozdrava da se za to predvide kazne od šest meseci do dve godine”, kazao je Linta.

On je podsetio da se u Hrvatskoj dešavaju desetine hiljada verbalnih i fizičkih napada, ispisivanja ustaških grafita, promocija knjiga i ustaških portala usmerenih prema svemu što je srpsko.

“Pored ova dva teroristička čina u selu Uzdolje i DJervske, imali smo smrt Radoja Petkovića kod Rijeke, napad na sezonske radnike na Braču. Imamo informacije da je samo tokom jula između Šibenika i Zadra više od 100 vozila sa srpskim tablicama oštećeno. U Hrvatskoj je na snazi organizovana kampanja ustaških snaga u funkciji zastrašivanja srpskih povratnika sa ciljem da se oni ponovo proteruju”, istakao je Linta.

S druge strane, dodaje, cilj je i da se “konačno rehabilituje genocidna NDH i da se ona progasi za pravu istinsku državu hrvatskog naroda”.

“Kako nazvati predstavnike vlasti koji veličaju proterivanje srpskog naroda u akciji ‘Oluja’, odlaze u Blajburg i klanjaju se zlikovcima. To je ustaška politika i to pokazuje da hrvatska vlast i društvo nisu spremni da se suoče sa svojom genocidnom ustaškom prošlošću kao što su to učinile Austrija i Nemačka, već su temelji današnje Hrvatske pune tri decenije ne antifašizam, nego genocidna NDH, ustaški pokret i ustaška ideologija”, ocenio je Linta.

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar