Linta: Ploča ispred opštine novi dokazi legailzacije ustaštva u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Linta: Ploča ispred opštine novi dokazi legailzacije ustaštva u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, ocenjuje da je ploča tzv. “Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata” koja je postavljena na službenom ulazu u opštinu Podstrana, kod Splita, jedan od mnogih dokaza legalizacije ustaštva u Hrvatskoj.

Na pomenutoj ploči nalaze se dva ustaška slova “U”, u levom je ustaški grb sa prvim belim poljem.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Miodrag Linta navodi da u Hrvatskoj postoji organizacija koja ima gotovo identičan naziv tzv. “Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata” i koja, takođe, kao svoj znak ima ustaški grb sa prvim belim poljem.

“Važno je naglasiti da u Hrvatskoj postoji još čitav niz legalno registrovanih udruženja tzv. udruga – Udruga ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Zajednica udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga i dr, koje u svom delovanju koriste ustašku ikonografiju bilo da je riječ o službenim grbovima, znakovima, pozdravima ili dizajnu veb stranica”, naveo je Linta.

Dodaje da one ne samo da ne snose sankcije već se u najvećem delu finansiraju iz državnog budžeta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona ističe da postojanje navedenih udruženja samo potvrđuje nespornu činjenicu da u Hrvatskoj nema spremnosti na suočavanje sa ustaškom prošlošću.

“Ustaštvo, fašizam i srbomržnja su sastavni dio hrvatskog društva, od pojedinaca, preko udruženja do institucija i svaki pokušaj kritike je unapred osuđen na žestoku osudu. Vlast u Hrvatskoj samo ponekad deklarativno govori o antifašizmu zbog međunarodne zajednice a u suštini aktivno ili prećutno vodi politiku legalizacije ustaštva”, kaže Linta.

Dodao je da svako u Hrvatskoj može da registruje udruženje koje u svom znaku ima ustaški grb sa prvim belim poljem, da kao svoj pozdrav koristi ustaški uzvik “Za dom spremni” ili da u himni koristi reči “Za dom” i slično.

“Navedena udruženja ravnopravno sa ostalim udruženjima dobijaju sredstva iz državnog budžeta ili iz budžeta županija, opština i gradova”, naveo je predsednik Saveza Srba iz regiona.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Predmet “Dženan Memić”: Svjedoci govorili o snimcima s kuće Šerifa Konjevića

M.

Putin je odao poštu žrtvama opsade Lenjingrada

M.

NATO ima nove zahtjeve

M.

Ostavite komentar