Linta: Licemjerno je da je Sud kaznio Rosa, ali ne i Tompsona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Linta: Licemjerno je da je Sud kaznio Rosa, ali ne i Tompsona

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je presuda zagrebačkog Visokog prekršajnog suda licemjerna, jer je kaznio Marija Rosa, ali ne i Marka Perkovića Tompsona.

Makarski pjevač Mario Roso je na koncertu 2015, otpjevao pjesmu Marka Perkovića Tompsona, “Bojna Čavoglave”, koja počinje ustaškim uzvikom “Za dom spremni”.

Roso je osuđen na novčanu kaznu, za koju Linta kaže da je “smješno mala”, od 765 kuna, kao i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna, što je ukupno 140 evra.

Linta kaže da Visoki prekršajni sud nije donio presudu protiv jednog od glavnih promotera ustaštva Marka Perkovića Tompsona koji skoro tri decenije širi “bijesnu mržnju” prema Srbima, veliča ustaštvo i genocidnu NDH, a pjesmu “Bojna Čavoglave” otpjevao je mnogo puta pred stotinama hiljada Hrvata.

– Jasno je da navedena presuda neće nimalo doprinijeti da hrvatski narod započne proces suočavanja sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću – naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Kako kaže, upotreba ustaškog pozdrava “Za dom spremni” ne može da bude prekršaj, već krivično djelo zločin iz mržnje koji je, dodaje, motivisan, prije svega, mržnjom prema Srbima.

Napominje i da u Krivičnom zakonu Hrvatske piše da će kaznom zatvora do tri godine biti kažnjen svako ko raspiruje mržnju i podstiče na nasilje, ali da to tom članu niko u Hrvatskoj nije kažnjen.

– Skandalozna je činjenica da se u Hrvatskoj isticanje nacističkih i ustaških simbola i uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i dalje tretira kao prekršaj u četiri zakona, a ne kao krivično djelo – zaključio je Linta.

Agencije

Danas objavljeno

Ponovo blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica

M.

Biće rata? – “Ovo smo već vidjeli”

M.

Italija i Turska: Zategnuti odnosi

M.

Ostavite komentar