11. Marta 2019.

Linta: Blajburg mesto okupljanja ustaškog režima

Big Portal

Miodrag Linta je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je Blajburg decenijama mesto okupljanja fašističkog režima i veličanja ustaštva.

“Dobro je poznato da je Blajburg decenijama mesto okupljanja desetina hiljada pristalica ustaškog režima i Ante Pavelića. Jedan od dokaza da je ustaštvo temelj današnje Hrvatske jeste sramna odluka Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama 1945”, naveo je Linta.

Navodi da je posebno skandalozno i anticivilizacijsko saopštenje Hrvatske biskupske konferencije u kome kritikuje odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine zabrani komemoraciju na Blajburškom polju.

Osuđuje i ponašanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji kako kaže, takođe snažno žale što neće biti mise.

Ističe da Hrvatska biskupska konferencija i biskupska konferencija BiH nikada nisu javno osudile NDH i ustaški režim.

“Nikada nisu osudili NDH i zlodela i genocid nad srpskim narodom. Nikada nisu odustale da se ratni zločinac Alojzije Stepinac proglasi za sveca”, navodi predsednik Saveza Srba iz regiona.

Dodaje da to jasno pokazuje da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH ne želi da se pokaje za učešće svojih članova u genocidu nad Srbima, a kamoli, kako kaže, da se pokaje i traži oproštaj od stotinak hiljada srpskih žrtava i njihovih potomaka.

“Nastavlja se mržnja prema Srbima u Hrvatskoj”

Ističe da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno nastavlja širenje mržnje i netrpeljivosti “prema Srbima i svemu srpskom”.

Osvrćući se na paljenje lutke sa likom Milorada Pupovaca, Linta ističe da je to čin koji podstiče na nasilje.

“Spaljivanje lutke sa likom Milorada Pupovca predstavnika Srba u Hrvatskoj nije nikakvo ismevanje ili kritika moćnika, već je pre svega čin koji podstiče na nasilje. Sličan zločin mržnje smo imali prilikom napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, samo zato što su Srbi. Hrvatski zvaničnici suštinski nisu ništa uradili vezano za taj događaj i oni snose odgovornost”, navodi Linta.

Govoreći o grafitima “Ubij Srbina”, naveo je da je HRT već dugi niz godina postala “leglo ustaštva, mesto gde se toleriše i promoviše ustaštvo”.

“Hrvatska radio-televizija je već dugi niz godina postala leglo ustaštva, mesto gde se promoviše ustaštvo i ustaška ideologije. Mesto sa koga se širi mržnja i netrpeljivost Postalo je sasvim normalno da se na HRT-u emituju pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona koji peva o klanju Srba, emituju se čak i njegovi koncerti”, ocenjuje Linta.

Dodaje da je položaj Srba u Hrvatskoj veoma težak.

“Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, stvara se sve veći osećaj straha, neizvesnosti i uznemirenosti za budućnost.Srbi u Hrvatskoj jasno vide da im se šalje potpuno loša poruka da čak i u današnjoj Hrvatskoj koja je članica Evropske unije ne mogu da slobodno budu Srbi pravoslavne vere, ne mogu slobodno i javno da ispoljavaju svoju versku i nacionalnu pripadnost. Na kraju im se šalje poruka da moraju da se isele ili asimiluju”, zaključio je predsednik Saveza Srba iz regiona.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare