Lijek za covid-19 spreman za dva do tri mjeseca! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lijek za covid-19 spreman za dva do tri mjeseca!

Francis Collins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv korona virusa mogli imati već za dva do tri mjeseca.

“Napredak je velik. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tokom kontrolisanih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje”, rekao je Collins za CNN.

Podsjetimo, remdesivir je antivirusni lijek koji je već pokazao da pozitivno djeluje na smanjenje trajanja bolesti Covid-19, a deksametazon je steroid koji je pokazao da smanjuje šansu smrtnog ishoda.

“U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance, kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanje krvi propratni problem korona virusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti”, rekao je Collins.

Takođe, najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli Covid-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek.

“Ja sam optimista. Ne mogu reći garantovano, ali mislim da ćemo imati ‘nešto’ za dva do tri mjeseca u smislu efektivnog liječenja”, kaže Collins.

On je optimističan i kada je u pitanju vakcina, jer smatra da će prve vakcine biti dostupne već krajem godine.

“Oko 27. jula počećemo s testiranjem nad 30.000 dobrovoljaca”, rekao je Collins, dodavši da za takav potez postoji temelj dobrih preliminarnih rezultata.

Ako ovo testiranje bude pozitivno, desetine miliona vakcina biće spremne za korištenje do kraja 2020. godine.

(SB)

Danas objavljeno

Napadnuta američka baza u Siriji

V.R.

Bivša holandska kraljica pozitivna na koronu

V.R.

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

V.R.

Ostavite komentar