22. Oktobra 2022.

Liječi anemiju i bubrege: Zbog ovog lijeka je suspendovana teniserka Simona Halep

Big Portal

Međunarodna agencija za integritet tenisa saopštila je da je rumunska teniserka suspendovana sa Otvorenog prvenstva SAD zbog pozitivnog testa. Roksadustat je zabranila Svetska antidoping agencija (WADA).

Koristi za lečenje anemije i oštećenja bubrega, u slučajevima kada zbog nedostatka hormona eritropoetina koštana srž proizvodi malo crvenih krvnih zrnaca.

Taj lek stimuliše lučenje pomenutog hormona, a samim tim i proizvodnju hemoglobina i eritrocita u krvi.

Kombinovani rezultati nedavnih kliničkih ispitivanja ukazuju da je roksadustat efikasna terapija za lečenje anemije kod pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega. Inače, mnogi ljudi sa bubrežnom disfunkcijom imaju anemiju, a neke od postojećih terapija za anemiju povezane su sa ozbiljnim kardiovaskularnim neželjenim efektima.

Klinička ispitivanja su pokazala da upotreba roksadustata povećava nivo hemoglobina (protein u crvenim krvnim zrncima neophodan za prenos kiseonika). Ovaj lek smanjuje potrebu za transfuzijom crvenih krvnih zrnaca u prve 52 nedelje lečenja.

Prema rečima stručnjaka, roksadustat se pokazao efikasnim lekom za pacijente. Uzima se oralno, što ukazuje da bi Simona Halep morala da ga uzima direktno, preko hrane ili pića.

Roksadustat je prvi put odobren u Kini 2018. godine, za lakše lečenje pacijenata koji su već na dijalizi. U Japanu je odobren 2019. godine, a u Evropi u avgustu 2021. za lečenje hronične bolesti bubrega.

Ovaj lek ima i svoje kontraindikacije, kao što je povišen krvni pritisak u plućima, a takođe povećava VEGF, signalni protein koji može da aktivira rast tumora, izazivajući metaboličku acidozu i hiperkalemiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare