Liječeći druge razbolio se od korone, njegove posljednje riječi paraju dušu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Liječeći druge razbolio se od korone, njegove posljednje riječi paraju dušu

Čim je završio specijalizaciju, prvi posao anesteziologa, bio mu je crvena zona kovid bolnica. Od juna je provodio smjene u skafanderu. Kažu, govorio je neumorno: “Najizuzetniji osjećaj je kada spasavaš život”.

Posljednjih mjesec dana, kolege, u toj istoj crvenoj zoni, borile su se za njegov život.

Anesteziolog dr Nenad Maksimović (37) preminuo je od korona virusa, okružen svojim pacijentima i kolegama. Tamo na mjestu gdje je i radio, ovog puta u smjeni od novembra, koja je bila u KBC Dragiša Mišović. Kažu, da je smrt uvijek tragedija, ali Nenadova… Zarazio se, razbolio, boreći se, spašavajući druge…

–Mlad, divan kolega. Govorio je ono što je i živio i što je moglo da se vidi po njemu i njegovom radu, da je “najizuzetniji osjećaj kada spasavaš život i da je uspjeh u tom liječenju nagrada za ljekara” – prenosi za Blic jednu od čestih Nenadovih poruka, načelnica Klinike za anesteziologiju Duška Ignjatović.

U nekoliko beogradskih kliničkih centara, bilo je tuge, suza. Nenad Maksimović bio je zaposlen u KC Srbije na Klinici za ortopediju. Međutim, kao anesteziolog učestvovao je u radu timova u kovid bolnicama. U ‘Dragiši’ gdje je i preminuo radio je u tri navrata, od kako je specijalizirao u junu. Odmah po specijalizaciji ušao je u kovid sistem. Posljednji put bio je u timu anesteziologa koji se u KBC smjenio u novembru. Tada se i razbolio. Na radnom mjestu. Od bolesti, od koje je drugima pomagao da prežive.

–Kod Nenada se osjećalo da je bez zadrške izabrao poziv da pomaže drugima. Svima nam je teško, liječili smo ga mjesec dana. Razbolio se radeći. Njegova smrt, činjenica da ništa nije moglo da se učini, da je bolest išla takvim tokom i pored svega što je učinjeno… svi smo u šoku… – kaže doktorka Ignjatović.

Nenad je kaže, imao mnoštvo interesovanja. Tim svojim ljubavima i njihovim poznavanjem plijenio je sve oko sebe.

–Vrlo je poseban. Osim ljubavi prema pozivu koji je izabrao, volio je prirodu, umjetnost, srpsku tradiciju, vjeru.

Posljednji put kada je došao u KBC Dragiša Mišović, javio se pun entuzijazma.

-Iako već umoran, presrećan što je došao opet da pomaže. Praktično nakon toga se razbolio. Nenad je zračio nevjerovatnom energijom u ovoj, zaista teškoj i fizičkoj i mentalnoj borbi. Ljekar koji je imao želju da pomogne svima, radovao se svakom susretu sa kolegama u kovid sistemu – navodi doktorka.

Na prvoj liniji fronta u borbi sa koronom, mladi anesteziolog je neprestano govorio da mu je još veći impuls da radi u crvenoj zoni i neodustaje – kada je tu čovjek koji se bori za život.

Specijalizacija za anesteziologa traje dugo, čitave četiri godine. Nenad je odmah po okončanoj specijalizaciji, osim crvene zone kovid bolnica imao i dežurstva na ortopediji KC Srbije. Počeo je upravo da radi ono što je obožavao. Preminuo je sinoć. Kolege su se za njega borile do posljednjeg daha, piše Blic.

Nenad je pomagao najtežim pacijentima. Uvodio u san i vraćao u svakodnevni život. Teško oboljele na respiratoru održavao je u životu. Posljednji post, ovaj divni ljekar, anesteziolog, na fejsbuku napisao je neposredno prije nego se razbolio. Iza njega, osim velike zahvalnosti svih sa kojima je radio i koje je liječio, ostale su i ove riječi:

–Bože pomozi našim bolesnim kolegama u kritičnom stanju! Budi milosrdan kao što su oni njihovim djelima bili prema pacijentima, SPASI IH! Pomolimo se svi! AMIN”.

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar