5. Jula 2019.

Lightyear One može da pređe 725 km na struju, ali ima jednu manu

Big Portal

Studenti Tehničkog fakulteta u holandskom gradu Ajndhovenu predstavili su svoj ekološki prototip automobila koji bi mogao da se nađe u serijskoj proizvodnji od 2021. godine.

Koncept Lightyear One (u prevodu “Svetlosna godina Jedan”) nadmašuje sve električne automobile svojim performansama.

Ima domet od čak 725 kilometara i potrošnju od 8,3 kWh na 100 kilometara, a osim napajanja električnom energijom na standardnoj mreži, baterije može da puni i dok se kreće pomoći fotonaponskih ploča.

Osim toga, Lightyear One nema spartanski dizajn, dugačak je više od pet metara sa dugačkim zadnjim krajem zbog aerodinamičkog dizajna.

Ovaj solarni automobil može primiti pet odraslih putnika i nudi ukupno 1.700 litara prtljažnog prostora, sa spuštenim naslonom zadnje klupe.

Foto: Lightyear promo

Za pogon su zadužene četiri elektromotora, montirani po jedan na svakom točku, koji osiguravaju mali gubitak energije u pogonu.

Tako Lightyear One ubrzava 0-100 km/h za 10 sekundi, a u kombinaciji s navedenom potrošnjom i solarnom opcijom, ukazuje na veličinu baterije 45-60 kWh.

U zavisnosti od godišnjeg doba i položaja sunca, primera radi u nekom gradu u Nemačkoj koji nije poznat po mnogo sunčanih dana, trebao bi prelazi 6-37 kilometara na solarnu energiju, a u sunčanijim predelima znatno više.

Problem za ovaj automobil predstavlja cena – investitori procenjuju da je potrebno čak 150.000 evra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare