Lightning Network: Upozorenja na ozbiljne Bitkoin ranjivosti - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Lightning Network: Upozorenja na ozbiljne Bitkoin ranjivosti

Bitkoin developeri već neko vrijeme pokušavaju da najpopularniju valutu na svijetu učine korisnijom kada su u pitanju transakcije i brzina razmjena sredstava, te se u tom kontekstu 2015. godine pojavila i Lightning Network čiji je cilj da ubrza transakcije, te smanji troškove, a tako što kreira kanal u okviru kojeg transakcije mogu da se obavljaju prije nego što se dodaju blockchain-u.

Pitanja o usvajanju Lightning Network pokrenuta su još u septembru 2018, te se tom prilikom spekulisalo kako će projekat uticati na vrednost Bitkoina, budući da na cenu utiču i takse koje rudari biraju prilikom transakcija. Godinu dana kasnije u okviru mreže su otkrivene i ozbiljne ranjivosti, koje mogu da dovedu do toga da korisnici izgube Bitkoine ukoliko sistem nije ažuriran na vreme.

Sigurnosni propust pronađeni su u okviru nekoliko lightning projekata, a detalji bi trebalo da budu objavljeni 27. septembra, što je uobičajena praksa, budući da se na objavljivanje informacija o ranjivostima u proseku čeka oko četiri nedelje, kako napadači ne bi mogli da dođu do podataka koje bi im pomogli da propuste okrenu u svoju korist.

Otkrivena ranjivost je najpre u vezi sa lightning novčanikom Eclair, pa se korisnicima savetuje da ga što pre ažuriraju.

Izvor: Forbes

Danas objavljeno

Acer planira objavu 49-inčnog Mini LED monitora

Vanja A

Realme Q3 serija stiže 22. aprila, Q3 Pro će koristiti Dimensity 1100 čip

Vanja A

Intel za treće tromesečje sprema nove Alder Lake-S procesore

Vanja A

Ostavite komentar