Light hrana koja deblja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Light hrana koja deblja

To što na nimirnicama piše da su dijetalne ili “light” ne znači da ne debljaju.

Ako pokušavate smršati velika je vjerovatnoća da ste kupili neku od ovih namirnica uvjereni da će vam pomoći da smanjite unos kalorija.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt popularan je među svima koji žele smanjiti unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji jer on sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više procesuirani i imaju više umjetnih sastojaka.

Uz to masnoće, kojih u dijetalnoj opciji ima malo, koristan su nutrijent kada ih se umjereno konzumira i pomažu nam da se duže osjećamo sitima. Ako volite jogurt, bolje da pojedete običnu nego dijetalnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često karakteriše kao magični napitak za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je vjerovatno da nećete mršaviti od njega.

JESTE LI I VI NASJELI? Ovo je pet najvećih zabluda o prehrani | Libero  Portal

Rižini keksi

Rižini keksi imaju jako malo kalorija, ali i jako malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati jako puno ove grickalice da biste se osjećali sito, a samim time se pobija njihova namjena za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste ovisni o gaziranim pićima mogla bi vam se činiti kao dobra ideja da umjesto regularnih pijete dijetalne verzije istih. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića s umjetnim zaslađivačima mogu povećati žudnju za šećerom i potaknuti debljanje.

Niskokalorični sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i niu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vrlo vjerovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, vjerojatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokaloripčni sladoled lakše ćete sami sebi opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da unesete puno više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržavala.

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko s malo ili nimalo masnoće reklamira se kao zdravija opcija, ali istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju punomasno mlijeko obično imaju manje kilograma. Moguć razlog je taj što su zbog masoće prije i duže siti.

Proteinske pločice

Proteinske pličice takođe se čine zdravima i praktičnima, nažalost puno njih ima mnogo kalorija, masnoća, dodanih šećera što podstiče debljanje. Ako već kupujete proteinske pločice neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

Jabučni ocat

Jabučni ocat takođe je jedan od razvikanih trikova za mršavljenje. Oni koji ga promoviraju kažu kako umanjuje glad i pomaže u gubljenju kilograma. Jako je malo dokaza koji bi potvrdili te tvrdnje.

Kokosovo ulje

Ovo ulje se također promoviše kao saveznih u sagorijevanju masti no bogato je zasičenim mastima i može podići razine kolesterola, piše Eat This.

eatthis.com

Danas objavljeno

Zbog čega biste trebali piti čaj od mente

Vanja A

Ove male greške u kuhinji često pravimo svi, a mogu sve da upropaste

Vanja A

Proteinska salata za pet minuta na vašem stolu

Vanja A

Ostavite komentar