Lideri zemalja EU pozvali na reviziju pravila za slobodno kretanje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lideri zemalja EU pozvali na reviziju pravila za slobodno kretanje

Lideri zemalja Evropske unije pozvali su na novu reviziju pravila za slobodno kretanje unutar EU do sredine juna, kako bi se dalje olaškala putovanja, ali i pozdravili preporuke za popuštanje restriktivnih mjera za ulazak građana trećih zemlja u EU.

U nacrtu zaključaka drugog dana samita u Briselu, u koje je Tanjug imao uvid, lideri EU pozvali su na brzo stavljanje u funkciju dogovorenih digitalnih kovid sertifikata koji bi od 1. jula trabalo da postanu norma za slobodno putovanje unutra EU.

Lideri su se obavezali danas na donaciju još najmanje 100 miliona doza vakicna protiv kovid-19 do kraja godine, kako bi pomogli zemljama kojima su vakcine i dalje nedostupne.

Oni su konstatovali i poboljšanje ukupne epidemiološke situacije u Evropi i izneli očekivanja o postepenom ostvaranju društava.

Kada je riječ o vakcinaciji, u Evropskom savjetu konstatuju da je EU najveći izvoznik kovid-19 vakcina u svijetu i pozivaju na nastavak napora kako bi se obezbijedio globalni pristup potrebnim dozama.

“EU i zemlje članice posvećene su ubrzanju raspodjele vakcina i planiraju da do kraja godine doniraju najmanje 100 miliona doza i pomognu razvoj proizvodnih kapaciteta”, navodi se u zaključcima samita lidera EU u koje je Tanjug imao uvid.

Danas objavljeno

Zamalo tuča u NSRS

M.

Srpska lista: “Pružamo punu podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću”

M.

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Ostavite komentar