Lideri opozicije s Palmerom: Bez zaključaka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lideri opozicije s Palmerom: Bez zaključaka

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, rekao je danas nakon sastanka u rezidenciji američkog ambasadora u BiH da opoziciji iz Republike Srpske je prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva, ali podržali bi asimetričan pristup, to jeste neposredan pristup u Republici Srpskoj, a posredan u Federaciji.

Završen je radni ručak lidera i predstavnika opozicionih stranaka sa zvaničnicima SAD i EU, Metjom Palmerom i Angelinom Ajhorst.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, PDP-a Branislav Borenović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, SDS-a Mirko Šarović i NiP-a Elmedin Konaković. Takođe, sastanku je u ime Naše stranke prisustvovala Sabina Ćudić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, rekao je danas nakon sastanka u rezidenciji američkog ambasadora u BiH da opoziciji iz Republike Srpske je prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva, ali podržali bi asimetričan pristup, to jeste neposredan pristup u Republici Srpskoj, a posredan u Federaciji.

“Za nas ukazuje da je moguće kada je u pitanju član Predsjdništva, s tim da bi se izbrisala odrednica oko nacionalne pripadnosti u Ustavu BiH. Po nama model asimetričan ima najviše šanse za uspjeh”, rekao je Šarović.

Međutim, ukoliko nema izmjena Izbornog zakona, kaže, koji bi bio transparentan i u kojem bi se uvele neke novine, onda je to uzaludan posao.

  • Vidimo da se krade na izborima i da upravo oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude “Sejdić-Finci” – dodao je Šarović.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, je podsjetio da je lider SDA Bakir Izetbegović danas nešto ranije rekao kako prihvata sve ono što opozicija prihvati i dogovori.

  • Ja se bojim da mu ne bi baš odgovaralo da prihvati sve ono što bi mi željeli da bude u BiH. U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva. Mi u SDP-u BiH spremni smo da govorimo o oba rješenja, ali ne prihvatamo asimetrično rješenje – rekao je Nikšić.

Na sastanku je, kako je naveo, bilo govora i o domovima naroda, njihove zakonodavne uloge.

  • Akcentirali smo potrebu za fer i poštenim izborima, jer smatramo da su dosadašnji izbori svaki put bili do brojača, a ne do glasača – rekao je Nikšić.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je kako nije u redu da HDZ i SDA od 1990. godine vežu zastave, a da se onda odgovornost za promjene i izmjene Izbornog zakona prebacuju na opoziciju.

  • Veoma je dobra vijest da su Vašington i Brisel veoma raspoloženi da pomognu BiH. Mislim da u ime cijele opozicije danas mogu reći da smo mi tu zaista dobronamjerni asistenti koji žele da iskoriste ovaj tajming da BiH dobije pošten Izborni zakon, i u smislu međunacionalnih odnosa, i što je veoma važno, da ti izbori budu i veoma pošteni.

Tvrdi da nije do opozicije, čiji su predstavnici, dodaje, pokazali visok nivo tolerancije i inventivnosti da BiH dobije pošteniji i pravedniji izborni zakon.

Na novinarsko pitanje hoće li opozicija biti među dvije trećine ruku za Izborni zakon, Radončić je kazao kako je Izetbegović “poznat po nerealnim očekivanjima”.

  • Mi ne možemo glasati, makar što se SBB-a tiče, niti o čemu dok to ne vidimo to rješenje. Dalje, ovdje nema rješenja, i to su nas danas uvjeravali predstavnici međunarodne zajednice, kojima smo veoma zahvalni, u kojima neće učestvovati i opozicija. Što se nas tiče, a mislim da to mišljenje dijele i lideri iz drugih opozicionih stranaka, nema dizanja ruku na veresiju – poručio je Radončić.

Sabina Ćudić iz Naše stranke ocijenila je šokantnim količnu političke nezrelosti koju su danas demonstrirali Izetbegović i Čović, prebacujući odgovornost na opoziciju.

  • Opozicija će vrlo rado, kako iz RS, tako i iz FBiH, preuzeti tu odgovornost, ali mislim da se prijedlozi koje mi stavimo na sto neće dopasti prije svega gospodinu Čoviću, ali ni gospodinu Izetbegoviću. Mi nećemo podleći tom pritisku. Našoj stranci nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno komplikuju sistem i urušavaju mogućnost i dogovora i deblokade procesa u BiH – navela je Ćudić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković ocjenjuje da je današnji sastanak bio produktivan, te ponovio stav svojih prethodnika da se njihov prijedlog ne bi svidio Čoviću i Izetbegoviću.

  • Dešava se ono što se dešavalo i u Mostaru, pokušavaju nama fakturisati neke svoje dogovore. Danas je s one tamo strane bila farsa, a ovo je bio konkretan i produktivan sastanak. Oni očigledno imaju neki papir koji mi ne vidimo. Vrijeme je i da nam međunarodna zajednica više pomogne, pa možda da nam da nešto što i nismo zaslužili – dodao je Konaković.

(BN/agencije)

Danas objavljeno

Povrijeđen vozač iz Srpca pri slijetanju auta

M.

“Zbunjujuće. Virus ne radi do 10 sati uveče”

M.

Obrti u slučaju porodice Đokić

M.

Ostavite komentar