Lideri G7 zajedno nastupaju prema robama iz Kine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lideri G7 zajedno nastupaju prema robama iz Kine

– Lideri sedam najbogatijih zemalja svijeta G7 postigli su danas konsenzus na samitu u Engleskoj o potrebi da se zajednički nastupi prema “nepravedno niskim cijenama izvozne robe iz Кine”, kao i prema “zloupotrebi ljudskih prava”, rekao je visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

“Rekao bih da je bilo jednoglasnosti u pogledu spremnosti da se skrene pažnja na zloupotrebu ljudskih prava i kršenja osnovnih sloboda”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Prema njegovim riječima, G7 je daleko odmakao u odnosu na prije tri godine kada u završnoj izjavi Кina nije bila ni spomenuta, prenosi Rojters.

Prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, označavanje Кine “netržišnom privredom” omogućuje njenim trgovinskim partnerima, uključujući SAD, da koriste poseban okvir kako bi utvrdili izvozi li Кina robu po nepošteno niskim cijenama i ako je to slučaj, da uvedu dodatne protivdampinške carine, prenose mediji.

Кina posredstvom inicijative “Jedan pojas jedan put” finansira izgradnju željeznica, puteva i luka u mnogim zemljama, ali je zbog toga i predmet velikih kritika jer neke od njih gura u velike dugove.

U izjavi sa samita u Кornvelu, čelnici G7 navode da će ponuditi transparentno partnerstvo visokih standarda utemeljeno na vrijednostima.

Pojedinosti o tome kako će taj plan biti finansiran nisu jasne.

Njamački kancelar Angela Merkel rekla je da još nisu u fazi da to mogu objaviti.

SAD posebno kritikuje kinesku tzv. “dužničku demokratiju”.

Čelnici G7, sedam najbogatijih zemalja svijeta, podržali su i novi plan za zaustavljanje budućih pandemija, a mjere uključuju skraćivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina i lijekova za kovid 19 na ispod 100 dana.

Plan će biti objavljen sutra, zajedno sa završnom izjavom.

Danas objavljeno

Na sjeveru voda, na jugu vatra; “U kritičnom smo momentu”

M.

Olujno nevrijeme blokiralo stanovnike italijanskog grada

M.

Kukasti krst u liftu Stejt departmenta

M.

Ostavite komentar