12. Juna 2021.

Lideri G7: Iskoristiti resurse da se posljedice pandemije nikad ne ponove

Big Portal

Drugog dana njihovog samita u Kornvolu, oni će izdati deklaraciju u kojoj se navodi niz mjera kojima se ovo želi postići, a cilj je smanjiti vrijeme potrebno za razvoj vakcina na manje od 100 dana.

Britanski premijer Boris Džonson otvorio je juče samit molbom za borbu protiv globalne nejednakosti.

Džonson, koji je domaćin trodnevnog okupljanja u kornvolskom primorskom odmaralištu Karbis Bej, rekao je da je od vitalnog značaja učiti se na “greškama” finansijske krize 2008. godine i boriti se protiv “ožiljaka” nejednakosti.

Poslije jučerašnjih razgovora, lideri su se pridružili britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj na večeri u okviru obližnjeg projeka Eden (Eden Project).

Lideri G7 izdaće danas Deklaraciju Karbis Bej nakon posebne sesije na kojoj će utvrditi plan kojim će se pokušati spriječiti razarajući ljudski i ekonomski efekti kovida 19.

Globalno, više od 175 miliona zaraženo je virusom korona od početka pandemije, dok je od posljedica infekcije umrlo više od 3,7 miliona ljudi.

Deklaracija G7 će sadržati niz konkretnih koraka, uključujući smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina, kao i tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana.

Zatim, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja i podrška reformi i jačanju Svjetske zdravstvene organizacije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres i direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, takođe, će učestvovati na današnjem zasjedanju.

Dr Tedros je naglasio da “svijetu treba jači sistem globalnog nadzora da bi se otkrili novi epidemijski i pandemijski rizici”.

G7 je organizacija koju čini sedam najvećih svjetskih takozvanih naprednih ekonomija – Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Velika Britanija i SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare