24. Maja 2021.

Lideri EU zatražili niz sankcija protiv Belorusije, tri milijarde evra ostaje zamrznuto

Big Portal

U zaključcima Evropskog saveta, u koje je Tanjug imao uvid, lideri EU su pozvali na uvođenje niza sankcija protiv beloruskog režima i nacionalnih aviokompanija.

Poziva se na hitno puštanje na slobodu Protaševiča i Sapege i obezbeđivanje njihove slobode kretanja.

Traži se hitna istraga ovog incidenta “bez presedana” od strane Mađunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo.

Lideri EU od Saveta ministara traže da usvoje dodatnu listu osoba i entiteta koji će biti podvrgnuti sankcijama, ali i da usvoje ciljane ekonomske sankcije protiv Belorusije.

Avio-prevoznici iz zemalja EU su pozvani da izbegavaju prelete preko Belorusije, a Savet EU je pozvan da usvoji mere kojima će se beloruskim avio-kompanijama zabraniti preletanje vazdušnog prostora i pristup aerodromima Evropske unije.

Uoči samita lidera ranije večeras predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će sredstva za investicionu pomoć Belorusiji u vrednosti od tri milijarde evra ostati zamrznuta “sve dok ta zemlja ne postane demokratska”.

“Vršićemo pritisak na beloruski režim dok konačno ne počne da poštuje slobodu medija, slobodu štampe i slobodu mišljenja”, rekla je Fon der Lajen, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, jedno od pitanja na dnevnom redu biće i razmatranje uvođenja sankcija fizičkim licima koja su umešana u prinudno sletanje aviona “Rajanera” u Minsku, kao i protiv organizacija iz sektora avijacije Belorusije.

Večera lidera EU nastavljena je u Briselu debatom o strateškim odnosima EU i Rusije.

Avion kompanije “Rajaner” koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je u nedelju sleteo na aerodrom u Minsku zbog dojave o podmetnutoj bombi, koja se ispostavila kao lažna, nakon čega su beloruske vlasti uhapsile osnivača kanala na Telegramu “Neksta” i opozicionara Romana Protaševiča i njegovu devojku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare