27. Septembra 2020.

Lideri EU osudili kolektivni neuspjeh u odgovoru na pandemiju

Big Portal

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da je pandemija, više nego na hiljade sporazuma i govora, učinila da iznenada svi shvate da su dio jednog sveta.

“U kom trenutku tačno smo odlučili da je izraz ‘promeniti svijet’ izgubio sav smisao i značenje?”, upitao je on.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ukazao na to da je pandemija takođe otkrila slabost zemalja za koje se mislilo da su snažne.

“Pandemija nas je sve uvela u istu bitku, protiv zajedničkog neprijatelja”, rekao je Mišel.

Ðuzepe Konte, premijer Italije, koja je postala globalni simbol krize, izjavio je da pandemija vladama širom svijeta nudi “priliku za kolektivnu obnovu”.

“Ova tragedija nas je promijenila, ali nam je takođe ponudila mogućnost za novi početak, a na nama je da ga iskoristimo”, rekao je Konte.

Češki premijer Andrej Babiš je rekao da je vrijeme da Evropa “redefiniše svoju ulogu u svijetu” i da usmjeri pažnju na upravljanje pandemijom od strane SZO.

Drugi evropski lideri pozvali su na proširenje ovlašćenja SZO i njenog finansiranja.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je zemlje da podijele više podataka o pandemiji. On je rekao da nakon devet mjeseci krize izazvane pandemijom “sam pojam međunarodne zajednice izgleda istrošeno”.

Holandski premijer Mark Rute složio se sa mnogim govornicima i rekao da bi pandemija trebalo da bude znak za uzbunu za čitav svijet i UN. On je podsjetio da će morati da se pojača međunarodna saradnja, ako se želi pobijediti virus.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis apelovao je na više međunarodne pomoći za rješavanje migrantske krize u njegovoj zemlji.

Papa Franja je rekao da svijet treba da donese odluku dok pokušava da izađe iz krize izazvane COVID-19 i odgovori na ekonomske probleme kojima su pogođeni najranjivije grupe i pojedinci: veća solidarnosti i multilateralizam ili sve veće povlačenje u “individualizam i elitizam”.

Drugi lideri su ukazali na brojne konflikte širom svijeta, od Kašmira, preko Bliskog istoka, do Gruzije.

Ovogodišnja Generalna skupština UN održana je u trenutku u kojem broj novozaraženih raste u mnogim zemljama širom sijveta, a naročito u Evropi.

Broj preminulih od COVID-19 na svjetskom nivou približava se cifri od jednog miliona, iako eksperti smatraju da je stvarni broj mnogo veći.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare