20. Juna 2019.

Lideri EU odlučuju o kandidatima za rukovodeće funkcije

Big Portal

Lideri EU sastaće se danas u Briselu da bi postigli saglasnost o novom predsjedniku Evropske komisije pošto poslaničke grupe nisu uspjele da imenuju zajedničkog kandidata.

Nijedno od vodećih imena koje se pojavilo prošlog mjeseca nakon izbora za Evropski parlament nije dobilo podršku četiri vodeće partije za funkciju predsjednika Evropske komisije.

  • Ostajem oprezni optimista jer su oni sa kojima sam do sada razgovarao izrazili odlučnost da se odluka donese brzo – naglasio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji predsjedava samitima lidera EU.

Među ostalim funkcijama o kojima će se odlučivati su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, te predsjedavajući Evropskog parlamenta.

Nacionalni lideri žele da kontrolišu proces i da najviše funkcije budu podijeljene ravnopravno između muškaraca i žena, istoka i zapada, manjih i većih članica.

Međutim, rezultati evrooskih izbora primorali su najveće konzervativne, socijalističke, liberalne i poslaničke blokove Zelenih da formiraju koalicije.

Stranke koje još rade na izradi nacrta zajedničkog političkog programa nisu dale podršku nijednom određenom kandidatu.

Kandidati za najviše funkcije moraju imati najmanje 21 glas od 28 lidera EU i većinu u 751-članom Evropskom parlamentu.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare