Lideri Alijanse će donijeti odluke o jačanju NATO-a - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lideri Alijanse će donijeti odluke o jačanju NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o pripremi samita Alijanse.

“Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram s predsednikom SAD kome sam čestitao stupanje na dužnost. Otvara se novo poglavlje za našu transatlantsku alijansu. Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko saradjivati s njim”, naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je “naglasak Bajdena na obnovi Saveza” i istakao da je “NATO mesto gde se Evropljani i Amerikanci svakodnevno sastaju da bi se zajedno suočili sa izazovima sa kojima se nijedna zemlja ne može suočiti sama”.

Naredni samit NATO-a biće u Briselu ove godine, a lideri Alijanse će doneti odluke da bi NATO bio još jači, dodao je Stoltenberg. Datum tog skupa zavisi od epidemiološke situacije u Evropi.

Stoltenberg je dodao da je s Bajdenom razgovarao o borbi protiv medjunarodnog terorizma, posebno u Avganistanu i Iraku, o odnosima s Rusijom i uticaju Kine na bezbednost.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, predložio je Bajdenu da za njega priredi poseban samit Evropske unije u Briselu, koji bi, kako su naveli diplomatski izvori, bio u isto vreme kad i samit NATO-a.

(Beta)

Danas objavljeno

U Srpsku stiže 20.000 doza ruskih vakcina

M.

Sputnjik V će se proizvoditi u Italiji od juna?

M.

U S. Makedoniji zaplijenjeno preko 500 kg marihuane

M.

Ostavite komentar