5. Augusta 2020.

Lider Hezbolaha pretio da razori Izrael eksplozijom poput one u Bejrutu

Big Portal

Proiranski šiitski Hezbolah je takođe navodno težio da se snabde amonijum-nitratom preko Sirije od 2009. godine i da se ubaci u Ministarstvo poljoprivrede Libana da to postigne, navode izraelski mediji pozivajući se na sadržaj procurilih diplomatskih telegrama.

Arhivski snimci sa takvim pretnjama pojavili su se na društvenim mrežama posle jučerašnje velike eksplozije u luci u Bejrutu u kojoj je ubijeno najmanje 100 ljudi, a ranjeno više od 4.000, dok ih je na stotine nestalo.

U februaru 2016. godine Nasralah je rekao da Haifa raspolaže sa 15.000 tona amonijaka i da bi u slučaju eksplozije moglo poginuti desetine hiljada ljudi.

“Drugim rečima Liban ima nuklearnu bombu. To nije preterivanje”, kaže Nasralah na video-snimku i dodaje da se Hezbolah uzdržavao da izazove takvu eksploziju u jednomesečnom ratu protiv izraelske vojske 2006.

Godine 2017. on je opet pominjao rezerve amonijaka u Haifi, ocenivši da je Izrael doneo odluku da se rezervoari isprazne zbog njegovih pretnji.

Taj video-snimak objavljen je posle jučerašnje eksplozije kada je izbilo na videlo da je amonijum-nitrat, jedinjenje koje je dovelo do eksplozije, godinama stajalo nepravilno skladišteno u bejrutskoj luci.

Ministarstvo za zaštitu okoline Izraela je 2017. godine najavilo da neće više puniti rezervoar amonijaka u Haifi na obali Sredozemnog mora pošto je upozoreno da to postrojenje predstavlja ozbiljnu pretnju javnom zdravlju, posebno u svetlu pretnje terorista da će ga gađati.

U izveštaju je navedeno da bi stotine hilajda ljudi moglo poginuti i ako se ošteti brod koji isporučuje hemikaliju.

BETA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare