28. Augusta 2022.

Lični bankrot na čekanju duže od 10 godina

Big Portal

Štaviše, nije poznato ni da li je ovakav mehanizam uopšte pomjeren s mrtve tačke na nivou institucija, iako stručna javnost ističe da je u pitanju sistem koji je definitivno i potreban i koristan, s tim što bi ga građanima trebalo potpuno objasniti prije uvođenja.

“Finansijska pismenost većine građana je na jako niskom nivou i bojim se da bi ga mnogi shvatili kao ‘ako proglasim bankrot ne moram vraćati kredite ni ostale dugove’, ne razumijevajući puno značenje i posljedice. Također, država bi morala da se adekvatno pripremi za implementaciju i kontrolu primjene kako bi i povjerioci i dužnici imali od njega koristi, a ne štetu”, kaže ekonomista Igor Gavran.

Prema njegovim riječima, od sadašnjeg stanja, u kojem mnogi prestaju izmirivati obaveze, a onda se neuspješno vode skupi procesi sudske naplate nenaplativih potraživanja, niko nema koristi.

“Kada bi kućni bankrot bio moguć onda bi se jasno moglo utvrditi ko je zaista u stanju bankrota, a ko odbija plaćati ono što realno može, stvarno nenaplativa potraživanja mogla bi se otpisati, a ona stvarno naplativa opet efikasnije prinudno naplatiti”, kaže Gavran za “Nezavisne novine”.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, takođe smatra da je u BiH potrebno uvesti mogućnost proglašenja ličnog bankrota.

“To je trebalo donijeti na vrijeme. Ako već nešto postoji u svijetu i ako se pokazalo korisnim, onda je pitanje kako to donijeti kod nas. Kostur bismo mogli da prepišemo pa ugradimo specifičnosti koje imamo u BiH, kako bi onda taj lični bankrot kod nas imao pravu ulogu”, rekao je Kutle za “Nezavisne novine”.

Stav nismo uspjeli dobiti iz Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, gdje su ranije pojasnili da je praksa takva da onaj ko želi da objavi lični bankrot mora da ispuni određene uslove i nakon toga dobija “staratelja”, koji raspolaže novcem dužnika dok on finansijski ne ozdravi.

“Osoba koja ima uslove da ide u lični bankrot dobija ‘staratelja’ ili finansijskog upravnika, koji uzme njegovu imovinu, a toj osobi se odredi limit uslova za život i ne može se više zaduživati dok finansijski ne ozdravi”, pojasnili su ranije iz ovog udruženja.

Istakli su da bi donošenje zakona o ličnom bankrotu mnogo značilo za građane, jer bi se na taj način mogli finansijski rasteretiti.

“Susretali smo se sa dužnicima koji su podigli kredite da započnu svoj biznis i ne njihovom krivicom su izgubili novac. Dužnici bi rado da rasterete žirante, ali kod nas nema ni zakona ni institucija koje bi sprovodile ovaj zakon”, pojasnili su ranije iz Udruženja za zaštitu žiranata u BiH.

Podsjetimo, apel za donošenje zakona o ličnom bankrotu star je već više od deceniju. Tako je još 2011. godine poručeno da bi mogućnost proglašenja ličnog bankrota mogao biti posljednji spas za sve veći broj zaduženih građana.

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare