28. Augusta 2022.

Libija: 23 mrtvih, 87 ranjenih

Big Portal

Ono što se još zna, to je da je među ubijenima i 17 civila.

Intenzivne ulične borbe sukobljenih libijskih frakcija izbile su tokom protekle noći u prestonici Tripoliju i trajale su tokom dana.

Suparničke strane su intenzivno razmenjivale vatru, a čulo se i nekoliko detonacija.

Poslednjih nekoliko nedelja oko glavnog grada Libije grupisale su se i koncentrisale suprotstavljene oružane frakcije, a sukobi u centru Tripolija eskalirali su zbog pokušaja uspostavljanja kontrole nad libijskom vladom, potvrdili su očevici izveštaču Rojtersa.

Na slikama i video snimcima koji su objavljeni na mrežama vide se vojna vozila kako jure ulicama, borci koji pucaju i lokalno stanovništvo koje pokušava da ugasi požare.

Glavni poilitički sukob u Libiji vodi se između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sa Abdulhamidom al-Dbeibom na čelu i rivalske frakcije koju predvodi Fati Bašagom, a koju podržava parlament sa sedištem na istoku zemlje.

“Ovo je užasno. Moja porodica i ja nismo mogli da spavamo noćas zbog sukoba. Buka je bila toliko velika i zastrašujuća. Bili smo budni za svaki slučaj da moramo brzo da napustimo kuću. To je jeziv osećaj”, rekao je Abdulmenam Salem, stanovnik centralnog dela Tripolija.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji izrazila je zabrinutost zbog okršaja.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare