28. Decembra 2022.

LG sprema kamere sa varijabilnim optičkim zumom za narednu generaciju telefona

Big Portal

Na CES 2023 sajmu, kako piše The Verge, zakazanom za 5. januar 2023. godine, LG planira predstaviti novi telefoto kamera modul koji će nuditi mogućnost kontinualnog zuma slike.

Kompaniji je cilj da navedena tehnologija telefoto kamera što pre zaživi, pa objavljuje da blisko sarađuje sa kompanijom Qualcomm. Ideja je da se ove kamere što pre nađu rame uz rame sa nedavno predstavljenim ovogodišnjim vodećim procesorom Snapdragon 8 Gen 2.

LG moduli slični onima na DSLR aparatima

Dok ostali proizvođači modula kamera nude sočiva koja omogućavaju fiksno optičko uvećanje, LG Innotek tvrdi da će se njihova moći kretati, slično kao kod objektiva kod DSLR aparata.

Tehnologija kojom će se kompanija služiti zahtevaće da sočivo bude položeno pod uglom od 90 stepeni, kao kod periskop kamera, već viđenih u prethodnim generacijama telefona. Prednosti koje će nuditi možemo objasniti jednostavnim poređenjem sa jednim od najboljih kamera sistema današnjice, Samsung S22 Ultra modelom:

  1. Biće potreban samo jedan modul kamere da bi se postiglo više različitih žižnih daljina. Dok S22 Ultra koristi dva različita telefoto modula, koji omogućavaju 3x i 10x optički zum, nova tehnologija će koristiti samo jedan modul kamere. Istina, S22 Ultra će i dalje postizati veći zum, uz pomoć svojih 10x, u odnosu na najavljenih 9x, ali Samsung flegšip koristi znatno lošiji senzor na svojoj drugoj, 10x zum kameri, što rezultuje vidno smanjenim kvalitetom noćnih slika u odnosu na one koje 3x zum kamera pravi. Novi kamera modul će koristiti isti senzor za 4x uvećanje, kao i za 9x.
  2. Kvalitet slike između dve krajnje žižne daljine neće se degradirati. Drugim rečima, Samsung nudi najbolji kvalitet prilikom 3x i 10x uvećanja, a sve između je digitalni zum. Kod novog modula neće biti tih briga, bilo da smo u situaciji da nam je potreban 5, 6, ili pak 7x optički zum, sve između 4 i 9x omogućava fotografiji da zadrži jednak nivo detalja.

Xiaomi periskop kamera

Izvor: Xiaomi

Tehnologija već u upotrebi

Iako zvuči nemoguće, već postoji telefon koji ima tu tehnologiju. U pitanju je ovogodišnji flegšip model kompanije Sony – Xperia 1 IV, koji se ne prodaje u Evropi, pa vam ne možemo pričati iz iskustva. Razlika je u tome što telefon koristi znatno manji zum od 3,5-5,2x (85-125 mm) u odnosu na novi modul, čiji će se opseg kretati od 100 mm do čak 200 mm.

LG, za kraj, objavljuje da će mu ovaj modul pomoći da učvrsti prvo mesto na tržištu modula za kamere telefona.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare