LG je uspješno testirao 6G prenos podataka - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

LG je uspješno testirao 6G prenos podataka

5G mreža, iako ne konkretno na našim prostorima, u velikom delu sveta postala je standard. Dovoljan pokazatelj toga su i pametni telefoni.

Skuplji telefoni svih kompanija opremljeni su isključivo 5G podrškom, dok se 4G telefoni proizvode samo u nižim klasama. Velike tehnološke kompanije odavno razvijaju i 6G mrežu, a prve prototipe mogli bismo videti za četiri godine. Kompanija LG sada je napravila još jedan dodatni korak po tom pitanju.

Južnokorejski tehnološki gigant objavio je da je uspešno testirao 6G Teraherc (THz) prenos i prijem podataka na udaljenosti od 320 metara u eksternom okruženju na Fraunhofer Heinrich Hertz Institutu (HHI) u Berlinu.

Kompanija je objavila da je test obavljen 07.09.2022. godine na opsegu frekvencije od 155GHz – 175GHz. Ovaj test proglašen je kao veliki korak napred u komercijalizaciji 6G umrežavanja u urbanim sredinama.

LG i njegovi partneri koristili su prilagođeni višekanali pojačivač od 20 dBm za prenos podataka i prijemnik s niskim nivoom šuma, koji je pomogao u poboljšanju kvaliteta dolaznog signala.

“Uspehom našeg najnovijeg testa, korak smo bliže ostvarenju 6G brzine od 1 terabit (TB) u sekundi u zatvorenim i spoljašnjim urbanim područjima. Očekujemo da 6G bude glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, i nema mesta gde bismo radije bili nego na čelu njegovog razvoja”, naveo je Dr. Kim Bjong-hun, CTO i EVP kompanije LG Electronics.

U poređenju sa 5G mrežom, 6G ima za cilj da isporuči čak 50 puta veće krajnje brzine prenosa podataka i 10 puta manje kašnjenje, kao i da ponudi veću pouzdanost.

Potrebno je napomenuti da su iz južnokorejske vlade pre izvesnog vremena naveli da bi do 2026. godine trebalo da imaju spremne 6G prototipe, kako bi tehnologija bila spremna za komercijalizovanje krajem 2029. godine i početkom 2030. godine.

Danas objavljeno

Apple će naredne godine predstaviti preklopni iPad

Vanja A

Otkriven propust koji omogućava hakovanje Facebook šifre

Vanja A

Samsung Galaxy S23 stiže sa novim operativnim sistemom, evo šta nas očekuje

Vanja A

Ostavite komentar