15. Marta 2022.

LG će, uprkos svim nedaćama, nastaviti da zarađuje od mobilne telefonije

Big Portal

Ova vest nije bila preterano iznenađujuća, imajući u vidu činjenicu da se kompanija poslednjih godina stvarno mučila da pronađe svoje mesto na tržištu. Od slavnih dana LG G2 uređaja prošlo je mnogo vremena, a LG jednostavno nije uspeo da održi korak sa konkurencijom.

Međutim, čini se da ova kompanija nije u potpunosti spremna da se odrekne zarade koju bi mogla da ostvari u segmentu mobilne telefonije, ali ne direktnim učešćem i predstavljanjem novih uređaja na tržištu. Dakle, mobilna divizija je ukinuta, ali znaci života su i dalje tu. O čemu se tačno radi?

Stvar je poprilično jednostavna – LG u svom vlasništvu poseduje veliki broj patenata koji se tiču prvenstveno 5G i drugih mobilnih tehnologija. Plan jeste da većina od ovih, otprilike, 20.000 patenata postane dostupna za licenciranje u skorijem vremenskom periodu. Štaviše, čelnici LG-ja razmišljaju i da osnuju zasebnu kompaniju koja bi se bavila isključivo licenciranjem svojih originalnih tehnologija za druge proizvođače mobilnih uređaja.

U mogući uspeh ovakve poslovne strategije u prilog govore i navodi da se kompanija Samsung interesovala za neke od patenata vezanih za 5G tehnologiju nekoliko meseci pre nego što je LG zvanično objavio da se povlači sa tržišta mobilnih telefona.

Trenutno, ne postoje indikacije da su neki od najvećih igrača u svetu mobilne telefonije zainteresovani za ono što LG može da im ponudi, ali to ne znači da se situacija ne bi brzo promenila ako bi LG najavio prodaju i licenciranje svojih patenata.

Jedan od razloga zbog kojih se ova kompanija odlučila na ovakav potez jeste, kako navodi Android Central, jesu veoma veliki troškovi održavanja ovih patenata koji iznose neverovatnih 16 miliona dolara godišnje. Prodajom bi se i rešili nepotrebnih troškova, ali i zaradili, pa se ovo čini kao situacija sa obostranim dobitkom. Nama samo ostaje da vidimo hoće li se patenti, ako postanu dostupni, razgrabiti ili ne, piše Android Central.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare