Lexus Teammate – samostalna vožnja na auto-putu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Lexus Teammate – samostalna vožnja na auto-putu

Lexusova glavna limuzina LS konačno dobija naprednu tehnologiju za autonomnu vožnju, a reč je o sistemu Teammate za verziju sa pogonom na svim točkovima LS 500h, koja stiže u prodajne salone na jesen.

Teammate dostiže drugi nivo na skali Udruženja automobilskih inženjera. To znači da nudi visok stepen asistencije, ali da je i dalje potrebno da vozač obraća pažnju u svakom trenutku.

Teammate, koji neće moći da se dobije sa pogonom samo na zadnjim točkovima ili nehibridnim verzijama modela LS, imaće dve glavne funkcije: Advanced Drive i Advanced Park. Iz Lexusa nisu objasnili zašto samo hibird dobija ovaj sistem.

Advandec Drive će omogućiti da vozilo samostalno ubrzava, koči i upravlja da bi se zadržalo u sredini saobraćajne trake i da bi držalo bezbedno rastojanje od ostalih vozila na auto-putevima. Ova tehnologija može samostalno da promeni traku, prođe određene raskrsnice i kontroliše vozilo u saobraćajnim gužvama. Lexus ovo opisuje kao “delimičnu vožnju bez ruku na upravljaču, ali sa očima na putu”.

Advanced Park će kontrolisati upravljanje, ubrzavanje, kočenje i prebacivanje menjačkog prenosa za vožnju napred ili unazad u okviru parkiranja. Kamere i ultrazvučni senzori prikazivaće na ekranu vozilo iz ptičije perspektive, pa vozač može lako da se orijentiše. Lexus nije objavio detalje o korištenim senzorima.

Izvor. Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Maserati odlaže premijeru novog krosovera za 2022: Nema čipova

Vanja A

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S u problemima s brzinom na „testu severnog jelena“

Vanja A

BMW M135i xDrive za 2022. prošao kroz mehanička unapređenja

Vanja A

Ostavite komentar