Lexus potvrdio dolazak PHEV modela ove godine i novog EV 2022. - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Lexus potvrdio dolazak PHEV modela ove godine i novog EV 2022.

Lexus ozbiljno ulazi u strategiju elektrifikacije.

Luksuzna japanska marka se izjasnila povodom svojih ambicija vezanih za električne automobile s LF-Z Electrified konceptom u martu ove godine. Ova studija nulte emisije otvara put porodici elektrifikovanih modela, a Toyotin premijum ogranak planira da lansira ne manje od 10 novih ili unapređenih modela koji će posedovati elektromotore do 2025. Lexus je upravo potvrdio da će prvi od nekoliko novih „plug-in“ hibridnih modela biti lansiran u toku ove godine.

U pres materijalu u kojem se do detalja objašnjava strategija elektrifikacije automobila japanske kompanije, Lexus kaže da će njegov prvi PHEV biti model za masovno tržište, nakon kojeg će uslediti potpuno novi, čisto električni automobil 2022. Japanska firma obećava da će, kroz ekspertizu stečenu u oblasti elektrifikacije i hibridnih vozila, kreirati nove vrednosti i vozačko iskustvo, jedinstveno za elektrifikovana vozila Lexusa.

Japanci ostaju nemi što se tiče drugih tehničkih aspekata, mada kažu da će njihovi budući elektrifikovani modeli posedovati takozvanu DIRECT4 tehnologiju, koja je u suštini sistem distribucije obrtnog momenta na sve točkove. Lexus objašnjava da se radi o kombinaciji „visokoprecizne kontrole pogonske sile s odzivnim steer-by-wire sistemima, koji u velikoj meri poboljšavaju reflekse vozila, što rezultira dinamičnijem ponašanju koji prija svim čulima“.

Trenutno Lexus u ponudi ima devet elektrifikovanih modela u oko 90 zemalja širom sveta. Prošle godine, oko 33 odsto prodaje japanske marke na globalnom planu, odnosilo se na elektrifikovane automobile. Što je još važnije, od aprila 2005., ovaj proizvođač je isporučio više od dva miliona hibridnih i električnih vozila svojim kupcima.

Do 2025., Lexus želi da ima elektrifikovanu varijantu modela u okviru celokupne game. Japanska firma procenjuje da bi do kraja ove dekade prodaja hibridnih i električnih Lexusa moglo da premaši onu tradicionalno pogonjenih vozila.

Na kraju, do 2050., Lexus želi da ostvari karbonsku neutralnost kroz kompletan životni ciklus vozila, uključujući proizvodnju, logistiku, vožnju i reciklažu.

Vrele Gume

Danas objavljeno

Kamaz prikazao autonomni pedesetotonski kiper bez kabine

Vanja A

ID. Aero – Volkswagenov novi Passat

Vanja A

Čekate automobil? Stiže slagalica

Vanja A

Ostavite komentar