Leteći čovjek je upravo dobio dugu cijev iznad glave - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Leteći čovjek je upravo dobio dugu cijev iznad glave

Britanski inovator Ričard Brauning, čija je kompanija Gravity.co 2017. godine lansirala džet pek inspirisan Ajron Menom, obratio se za pomoć “uradi sam” YouTube zvezdi Džejmsu Bratonu sa željom da njegovu “letelicu” opremi automatskim oružjem kojim se upravlja pokretima glave.

Braton, i sam veliki fan Ajron Mena, odmah se bacio na posao i razvio sistem koji omogućava upravljanje automatskom puškom pričvršćenom na rame, bez upotrebe ruku.

Iz bezbednosnih razloga, za izradu prototipa nije korišćeno prava puška, već njena air soft kopija, koja ispaljuje plastične kuglice. Bez obzira na to, konstruktorima je bilo važno da dokažu da bi Gravity-jev džet pek mogao da se koristi i u vojne svrhe.

Brauning, koji je sa svojim Ajron Men džet pekom 2017. godine oborio Ginisov rekord u brzini leta mlaznim odelom, letevši brzinom od 51,53 kilometara na čas, ceo pogonski sistem je smestio na ruke korisnika.

Iako je time olakšao upravljanje, ruke zbog toga ne mogu da se koriste za druge operacije, kao npr. snimanje i pucanje, a pošto svoj džet pek namerava da prodaje vojsci i policiji, želio je da pokazaže da on, i pored toga, može da bude naoružan.

Zato je Braton u kacigu ugradio senzor koji detektuje u kom smeru pilot gleda i, potom, prenosi komande mehaničkom sistemu za upravljanje oružjem.

Pitanje je samo da li bi vojnici budućnosti baš voleli na ramenu da nose automatsku pušku koja će im ispaljivati rafale iza uha, ali njih ionako niko neće ništa pitati ako/kada Brauning sklopi ugovor sa nekom vojskom.

Izvor: B92, ViDi

Danas objavljeno

Svjetsko prvenstvo u Doti 2 na fudbalskom stadionu – klubovi putuju 100km zbog toga

Zeljka

Amazon otkriva datum objave i cijenu Huawei Nova 9 telefona u Evropi

Zeljka

Canalys: Samsung je isporučio najviše telefona tokom trećeg tromesečja

Zeljka

Ostavite komentar