11. Jula 2021.

Leonardov crtež medvjeda prodat za 8,8 miliona funti

Big Portal

Pod naslovom Medveđa glava, crtež je nastao na ružičasto-bež papiru veličine sedam puta sedam santimetara, i datira iz 1480. godine.

Potpis Leonarda da Vinčija ispisan je u donjem desnom uglu.

https://twitter.com/AlainChivilo/status/1413436711359565828

Kupila ga je, na aukciji kuće „Kristi”, neimenovana „porodična fondacija”, a reč je o najskupljoj prodaji bilo kog dela Da Vinčija na papiru.

Ova prodaja je tako „potukla” onu iz 2001. godine, kada je Da Vinčijev crtež Konj i jahač, kupljen za više od osam miliona funti, što je bio i rekord u toj kategoriji.

Slika glave medveda, inače je bila izložena u Njujorku, Hong Kongu i Londonu pre kupovine.

Govoreći pre prodaje, Ben Hal, iz kuće „Kristi” u Njujorku, opisao je crtež kao „jedno od najvažnijih dela iz Renesanse koje su završile u privatnim rukama”.

Dodao je: „Ovo delo je vremenom bilo vlasništvo nekih od najistaknutijih kolekcionara koji čuvaju dela starih majstora, a poslednji vlasnik crtež poseduje od 2008. godine”.

Iz aukcijske kuće su naveli da je reč o „jednom od najmanje osam sačuvanih Leonardovih crteža, koji je još uvek u privatnim rukama”.

Vlasništvo crteža može se pratiti od britanskog slikara Tomasa Lorensa. Posle njegove smrti 1830. godine, pripao je njegovom prijatenju i trgovcu Semjuelu Vudbernu.

Prema podacima iz kuće „Kristi”, prodao je crtež, upravo toj aukcijskoj kući – 1860. godine za 2,50 funti.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare