Leo - robot koji hoda, leti i vozi skejtbord; idealan za Mars - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Leo – robot koji hoda, leti i vozi skejtbord; idealan za Mars

Robote koje smo posljednjih godina vidjeli od Boston Dinamiksa dokazali su koliki je napredak do sada postignut na polju robotike, kao i njihov veliki potencijal na ovom tržištu.

Ovi roboti su oduševili publiku sa svojim mogućnostima i modeli poput Spota deluju i prilično zastrašujuće.

Dok roboti Boston Dinamiksa mogu određene funkcije da obavljaju – da trče, rade salto i nose palete, jednu ipak ne mogu – da lete.

S ovom funkcijom može da se pohvali jedan drugi robot – Leonard (LEgs ONboARD drOne), odnosno Leo.

Naučnici s Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) koji su ga napravili za njega kažu da je to kombinacija robota s donjim ekstremima i drona, a inspiraciju za njegov razvoj dobili su od ptica.

Naime, dok se ptice savršeno snalaze u vazduhu, one mogu i da hodaju i da skakuću, pa su nešto slično pokušali da naprave i na Kalteku.

Rezultat njihovog projekta je prototip LEO koji, dakle, može da hoda i da leti, a čak može da se kreće i po žici i da vozi skejt.

Iz Kalteka kažu da je ovo prvi robot koji za kretanje koristi i noge, ali i pogon putem propelera kako bi postigao dobar stupanj kontrole nad svojim balansom.

Sa svojim mogućnostima, Leo dodatno briše granice između humanoidnih robota i dronova te se svojim pokretima bez problema može prilagoditi svakom terenu.

Sledeći korak pri njegovom razvoju su opcije autonomnog kretanja, kako bi mogao samostalno da se kreće i izbegava prepreke.

Zanimljivo, tim naučnika koji rade na Leu smatra da bi sa svojim mogućnostima hodanja i letenja, ovo mogao biti idealan robot za korišćenje na Marsu, a koncept bi mogli napraviti na osnovu helikoptera “Ingenuity”.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Samsungov skener otiska prsta će navodno biti 2,5 milijarde puta sigurniji do 2025. godine

Vanja A

Korisnici širom svijeta prijavljuju da je Fejsbuk pao

Vanja A

Predstavljene natrijum-jonske baterije, jeftinije i podjednako dobre kao litijumske

Vanja A

Ostavite komentar