Odlična je za zglobove, pomaže kod povreda mekog tkiva, ali i u borbi protiv stresa

PRAVO je vreme za uživanje u slatkim plodovima zlatne jeseni. Tu je nezaobilazna bundeva koju bi trebalo što više konzumirati zbog blagotvornih sastojaka. Čisti organizam od toksina, bogata je antioksidansima i deluje protivupalno. Odlična je za zglobove, pomaže kod povreda mekog tkiva, ali i u borbi protiv stresa.

Bundeva je bogata vitaminom A, koji čuva oči od degenerativnih promena i katarakte, dok visok nivo vitamina C doprinosi jačanju imuniteta i podstiče proizvodnju kolagena, što kožu čini blistavom i elastičnom. Ako ste se zapitali zašto je narandžaste boje, evo odgovora: izuzetno je bogata karotenom, koji usporava starenje i sprečava kardiovaskularne bolesti. Semenke od bundeve, koje rado grickamo, imaju visok nivo proteina i masnih kiselina koje pomažu u regulaciji holesterola, čuvaju od artritisa, jačaju moždane funkcije, dok je ulje iz semenki bundeve odlično za lečenje upale prostate.