3. Juna 2019.

Lejver: Novak je moj favorit za titulu u Parizu

Big Portal

Legendarni Rod Lejver, dva puta osvajač sve četiri Grend slem titule u nizu, održao je pres konferenciju na Rolan Garosu.

Uvek inspirativni Lejver pričao je o svojim danima i prvom dolasku u Pariz 1956. godine, ali i kasnijim uspesima i modernim vremenima svetskog tenisa.

Lejvera su, naravno, pitali i o tome šta misli kakve su šanse Novaka Đokovića da ponovi takozvani “Đoker slem” i kakvo će biti njegovo mesto u teniskoj istoriji ako mu to pođe za rukom.

Divim se nekom kao što je Novak sa svim njegovim sposobnostima i istrajnošću. Kada pogledate kako on igra tenis, on nije od onih igrača koji to rade u stilu, 0bang, bang, as, voleji’. On se bori za svaki poen posebno i to sa osnovne linije. Tako da je zaista jedinstven po svojim sposobnostima. Da, on je osvojio sva četiri Grend slema već jednom, tako da zna šta mu je potrebno. Meni je više utisak to što je već osvojio Australijan Open tako da je u poziciji da uzme i sva četiri u godini, počevši od Melburna. Dug je to put, on ima tu titulu, ali mislim da je njemu ovde najteži zadatak jer imate tako mnogo mladih igrača, i uz to Federera i Nadala. Tu je i Vavrinka koji upravo dobio jedan veliki meč“, kaže Lejver.

On je dodao i da mora mnogo toga da se poklopi da Novak pobedi u Parizu.

Ne znam da li će biti previše umoran od mečeva koji mu slede. Ima mnogo dobrih igrača na šljaci. Danas je na šljaci najteže pobediti i ako igrač uspe da trijumfuje ovde onda ima sjajnu šansu za Grend slem. Morate da imate i mnogo sreće da igrate svoj najbolji tenis u pravo vreme, da nema povreda, bolseti, prehlada tokom tih devet meseci koliko sve traje“, dodao je Australijanac.

Kada su ga pitali može li da uporedi “Novak slem” sa onim što je on uradio 1962. i 1969. godine i gde bi svrstao Novaka u istoriji poredeći ga sa Rodžerom i Rafom, Lejver je rekao da su svi oni različiti.

Sva trojica igraju drugačije. Kada vidite njihov broj tirula, jasno vam je ko su najbolji igrači. Novak je svakako jednak sa njima, Za mene, oni su svi veliki šampioni. Ne znam kakav im je međusobni skorali sjajno je videti takve igrače i ljubav koju imaju prema ovom sportu. Uvek su spremni da ulože napor i da igraju svoju najbolju igru“, smatra Lejver.

Lejver svakako zna šta je potrebno da bi se pobedilo u Parizu, a dao je i svoju prognozu u pogledu toga ko će biti šampion.

Ne znam što se tiče Rodžera svakako da igra dobro, ali ne vidim da ga je iko još gurnuo do granice mogućnosti. Svakako da će biti pod većim pritiskom u nastavku turnira, posebno sa mlažim igračima koji dolaze. Ali istina je da možete da odigrate samo sedam mečeva. To je ono što je potrebno, ne morate da pobedite svih 128 igrača. Kogod vam izađe s druge strane, morate da ga pobedite. Ako se satane sa Rafom biće mu jako teško. Verovatno bih najveće šanse dao Novaku u ovom trenutku, pa Rafi i onda dolaze ostali po redu. Ali zavisi i ko će sa kim igrati”, kaže Lejver.

Prisetio se i svog poslednjeg uspeha na US OPenu 1969. godine kada se igralo na travi u Forest Hilsu.

Sećam se da sam imao neke patike sa nekim kramponima, dužine tri četvrtine inča (skoro dva centimetra). Poneo sam ih sa sobom. Znao sam da je travana Forest Hilsu bila užasno klizava, a padalo je dosta kiše tih dana. Sudija je bio Bili Talbert. Pitao sam ga, ako stanem i opet se pokliznem, smem li da stavim krampone. Rekao je stavi šta god hoćeš jer ti je ovo poslednji meč ovde. Kada sad pogledam fotografije od tada, čini mi se da ste na tom terenu mogli da sadite krompire! Bilo je tako razrovan sa sam kramponima dodatno rovio teren“, zaključio je Lejver.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare