Leglo "Islamske države" na Balkanu je Kosovo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Leglo “Islamske države” na Balkanu je Kosovo

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miroljub Јevtić rekao je da je Kosovo prava adresa problema na Balkanu zbog džihadista povratnika.

Јevtić kaže da proporcionalno broju stanovnika, sa Kosova u Siriju odlazi najveći broj ljudi, iako nema preciznih podataka o tome koliko ih je regrutovano u redovima “Islamske države”.

– Sin muftije kosovskog pozvao je na džihad i tako dao primer koji drugi treba da slede – rekao je Јevtić za “Sputnjik”.

On je naveo da je Islamska zajednica Kosova i Metohije jedina na ovim prostorima pozivala na džihad u Siriji na strani “Islamske države”, dok je sa druge strane Islamska zajednica BiH osudila “Islamsku državu”.

– U ovom momentu, iako se mnogo priča o tome, teško da mogu da postoje ozbiljni trening centri na Kosovu s obzirom na to da je taj deo Balkana premrežen američkim i zapadnim obaveštajnim službama – rekao je Јevtić.

On kaže da su se uoči izbora na Kosmetu mnogi nadali da bi novi predstavnici vlasti mogli da stanu na put džihadizmu, ali su se prevarili jer je lider “Samoopredjeljenja” Aljbin Kurti, kojeg podržava Zapad, izraziti islamista.

– Kurti, koji tvrdi da je obezbedio većinu za formiranje vlade, ne samo da ne priznaje zastavu i himnu samoproglašene države Kosovo, već ne priznaje ni nacionalni identitet `Kosovar` i on samo otvorenije govori ono što ostali misle – rekao je Јevtić.

On je istakao da se cjelokupna islamska, muslimanska, albanska populacija iz Sjeverne Makedonije, Albanije i sa Kosmeta zalaže za jednu albansku državu koja bi bila etapa dok se ne bi ujedinili sa ostalim muslimanima, ali su protiv te priče albanski hrišćani, o kojima se malo priča.

Danas objavljeno

Dodik: Nakon formiranja Vijeća naroda – datum izbora nove Vlade Srpske

Vanja A

Biće upućen prijedlog pritvora za ministra Lučića

Vanja A

CIK potvrdio mandate delagatima u Vijeću naroda

Vanja A

Ostavite komentar