Legendarni "Hrvatski Tiranin": Najdraža mi je medalja sa Jugoslavijom - BIGportal.ba
Sport Vaterpolo

Legendarni “Hrvatski Tiranin”: Najdraža mi je medalja sa Jugoslavijom

Čuveni hrvatski vaterpolo stručnjak Ratko Rudić završio je trofejnu trenersku karijeru u 72. godini.

Rudić, rođeni Beograđanin, višestruki je osvajač brojnih medalja sa najviših takmičenja.

Jedini je trener koji je sa tri razzličite selekcije – Jugoslavijom, Hrvatskom i Italijom bio svetski i olimpijski šampion, vodio je još Brazil i SAD, kao i najveći tim sveta Pro Reko.

Ipak, jedna medalja mu se posebno izdvaja i to dok je vodio juniore.

Hm… Meni najdraže medalje ili uspesi uopše nisu zlata. Nego moje prve medalje s juniorskim reprezentacijama Jugoslavije, a to su bile srebrne medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu u prvoj polovini 80-ih godina“, iznenadio je Rudić u razgovoru za hrvatski Indeks.

Ta odličja su mu bila ispred 14 zlatnih medalja, pored još preko 20 ostalih.

Razlog zašto su mi ta srebra toliko draga su što je s njima počela moja trenerska karijera i to su bile moje prve trenerske i prve medalje mladih jugoslavenskih reprezentacija uopše. Nadalje, iako smo izgubili u finalima, svi iz te ekipe stekli su pobednički mentalitet, što smo naredne godine pokazali osvajanjem olimpijskog zlata u Los Anđelesu. Toliki igrači iz tih juniora Bukić, Milanović, Vičević, Šimenc, Bezmalinović, Duhović… Postali su vrhunski seniori“.

Rudićev, koji je od igrača na početku karijere dobio nadimak “Tiranin”, poslednji klub bio je Pro Reko iz Đenove.

Ne radim to zato što sam tiranin, nego jer je vaterpolo iznimno složen sport koji u sebi objedinjuje igru, plivanje i rvanje. Da, vaterpolo je i borilački sport i zato koliko god mi se igrači bunili da previše treniraju, a bunili su se puno, potrebno je jako puno treninga kako bi sve spomenute slagalice vaterpola bile sinhronizirane na najbolji način“, zaključio je.

Danas objavljeno

Ten Hag: Ronaldo je prošlost

Vanja A

Poznat raspored Dijamantske lige, vraćaju se Kinezi

Vanja A

ATP kaznio britansku federaciju sa 820 hiljada funti!

Vanja A

Ostavite komentar