Legenda kućnih računara ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair preminuo je u 81 - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Legenda kućnih računara ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair preminuo je u 81

Takođe je izumio džepni kalkulator.

Tehnološka industrija upravo je izgubila jednog od svojih najpoznatijih pronalazača. The Guardian izveštava da je Sir Clive Sinclair umro rano ujutro 16. septembra u 81. godini nakon duge bolesti. Najpoznatiji je po kompjuterima kompanije ZX ali i zato što je uspeo da učini kućne računare dostupnim u vreme kada je većina modela i dalje nije bila za svačiji džep.

ZX Spectrum 16K, koji su bili popularni Velikoj Britaniji početkom 1980-ih, koštao je 125 funti, dok je Apple samo nekoliko godina ranije lansirao Apple II za 1.298 dolara.

Sinclair je takođe zaslužan za to što je 1972. izumio prvi džepni kalkulator, Sinclair Executive, prvi programabilni kalkulator kompanije Texas Instruments (HP-65) koji je stigao tek 1974. Bio je i rani pionir električnog transporta, takođe. razvivši električni tricikl C5 1985. godine.

Kao i mnogi pronalazači, njegovi projekti nisu uvek uspevali. Sinclair-ov kompjuterski posao je 1984. naišao na probleme sa zloslutnim QL-om, a on je kompaniju prodao Amstradu 1985. I iako je C5 možda bio decenijama ispred svog vremena, prodaja nije išla dobro. Sinclairsovo poslovanje s vozilima nasukalo se manje od godinu dana nakon debija C5.

Sinclairovo nasleđe je, međutim, jasno. Za mnoge igrače i programere igara, Sinclairovi računari su predstavljali prekretnicu. Univerzitet McGill primetio je da su mnogi poznati stvaraoci i studiji, uključujući Peter Molyneux, David Perry i Rare, prve korake napravili na ZX Spectrums-u. Džepni kalkulatori su i dalje korisni čak i u eri pametnih telefona. I sa sigurnošću se može reći da su električna vozila tu da ostanu. Postoji velika šansa da je Sinclarov rad uticao na tehnologiju u vašem životu, čak i ako nikada niste dodirnuli jedan od njegovih proizvoda.

Danas objavljeno

Apple zamalo izbacio Facebook i Instagram aplikacije sa App Store-a

Vanja A

Xiaomi 12 će imati visok odnos ekrana i tijela i manji otvor selfi kamere

Vanja A

Legendarni Nokia 6310 telefon se vratio, 20 godina nakon originalnog izdanja

Vanja A

Ostavite komentar