2. Marta 2022.

Ledej: Željko nije morao ništa da mi kaže – izazov je igrati za Partizan

Big Portal

Amerikanac se dotakao situacija iz ove sezone, poraza od Crvene zvezde, odnosa sa Željkom Obradovićem, ulozi mentora…

O svemu tome je Ledej govorio u podkastu kod Donatasa Urbonasa.

Prvo je pričao o skakanju na zapisnički sto protiv Hamburga.

“Rekao mi je bravo momak, ne bih baš da psujem, ali bilo je i toga. Nisam ga baš ni čuo dobro, publika je bila glasna, adrenalin me je radio i kada sam u toj situaciji, dajem sve od sebe. U važnim utakmicama radim sve. Nisam ni znao u tom trenutku šta se desilo, svi su mi posle utakmice pokazivali snimak i tek sam tad video šta se zapravo desilo. Super momenat”, kaže Ledej.

Kada ga je Željko zvao i prvi razgovor.

“Nije ni morao ništa da mi kaže, samo da me pozove. Naš prvi razgovor trajao je samo minut. Rekao mi je da uživam u letu i da se vidimo uskoro, rekao mi je koji dan da dođem. Kada sam došao u trening kamp, tada smo opširnije razgovarali. Rekao mi je kako želi da igramo, kako želi da ja igram i to je ono što mi je odgovaralo, brz tempo, brza košarka, jaka košarka. Naravno, i pametna košarka, što sam naučio tokom godina. Tačno smo se našli. Mnogo smo tako utakmica pobedili ove godine”.

Kakve su pouke izvukli posle dva poraza od Crvene zvezde?

“Moramo da gledamo utakmice opet. Moramo da nastavimo da gledamo i da naučimo. Nije dovoljno samo jedan ili dvojica da iskoče da bi pobedili takav tim. To je iskusan tim i oni znaju šta treba da rade, uvek imaju svoj plan. Moramo svi da iskočimo i da uradimo svoj posao kako bismo ih pobedili”.

O Šarasu i Željku.

“Teško je reći, previše su slični, isto rade neke stvari. Željko je učitelj i zna više od Šarasa, a sistem je drugačiji kod Jasikevičusa, kod njega je malo drugačije. Željko ima svoj stil i voli da izvlači mnogo iz mladih igrača”.

Da li je Ledej mentor u Partizanu?

“Kevin Panter i ja dosta pričamo. Imali smo različita iskustva, a onda smo se našli u Milanu zajedno i odigrali smo mnogo utakmica zajedno i to u Milanu je bila najduža sezona ikada. Sada smo došli ovde da igramo sa momcima koji tek igraju prvi put u Evropi i to za Željka. Pomažemo mladim igračima svaki dan, to je proces. Znali smo da će biti izazov igrati za Partizan. Svi smo prihvatili taj izazov i sve ćemo uraditi da pobedimo”.

Ko u Partizanu prvi dolazi i poslednji odlazi?

“Obradovićev stil je drugačiji. Šutiramo posle treninga. Svi ostajemo sat vremena posle treninga. Igramo 1 na 1, igramo u grupi, nekada bekovi igraju sa bekovima, nekada igram i ja sa bekovima da vidim kako ih branim. Mladi momci hoće da igraju 1 na 1 sa najboljima, svega ima na treningu. Dosta momaka uvek hoće da napreduje, ne mogu da izdvojim nikoga. Podseća me to na moje odrastanje, kada sam ja igrao u parku 1 na 1”.

O Kevinu Panteru.

“Kada smo bili u Milanu, Dilejni, on i ja smo se najviše družili, gledali smo Superboul zajedno, išli na večere… Ludo je sada što smo Kevin i ja opet zajedno, kao neki deža vu momenat. Kada sam ga upoznao, nisam mislio da ćemo igrati zajedno 3 godine. On je jedan od igrača koji najviše trenira. To je moj čovek, to je moj brat, nas dvojica idemo dan po dan. Ja sam iz Teksasa, a on je iz Njujorka, prva osoba odatle koju sam upoznao”.

Ledej je pričao o saradnji sa najboljim evropskim trenerima.

“Za ovih pet godina u Evropi imao sam priliku da radim sa Dejvidom Blatom, Šarunasom Jasikevičijusom, Etoreom Mesinom i Željkom Obradovićem – to je zaista neverovatno. Ja ipak pokušavam da živim u sadašnjosti i da stojim čvrsto na zemlji. Kada sam došao u Evropu želeo sam samo da igram brzo, ali onda je došao trener Blat. Morao sam da se prilagodim i da razmišljam. On mi je pokazao kako da usporim i odveo me na viši nivo. Šaras je uvek insistirao da mislimo dok igramo i da čitamo prilike koje dobijemo – on mi je pokazao kako je on posmatrao igru kao plejmejker. Kod Mesine sam naučio kako da budem profesionalac. U tom timu bilo je mnogo igrača na visokom nivou i treba shvatiti šta znači odgovornost. Umalo smo osvojili sve, ali sam i u porazu shvatio kako se posle neuspeha treba ‘regrupisati’. Željko me mnogo podseća na moje iskustvo sa Jasikevičijusom. Zaista imam mnogo sreće da radim sa takvim trenerima”.

Da li osećaju pritisak da ne razočaraju Željka?

“Iskreno, ne razmišljamo o tome. Trenutno samo želimo da napredujemo iz dana u dan i da igramo najbolju košarku, da damo sve timu. Ako mi kao lideri nismo najbolji, razočaraćemo i izdati tim. Nikada ne razmišljam o neuspehu. Drago mi je što nas je Željko izabrao da igramo ovde. Moramo da nastavimo u istom ritmu i da verujemo. Imamo mnogo igrača koji nemaju iskustvo i mi moramo to da im prenesemo. Ceo tim će morati da igra na visokom nivou da ispunimo ciljeve. Nema tu 2 na 5, košarka je 5 na 5 i svi moramo da budemo isti. I navijači su nam potrebni. Svi smo u ovome”, zaključio je Ledej.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare