Le Monde: Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri - BIGportal.ba
Region Vijesti

Le Monde: Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri

Prvi put u Evropi od 1945. Hrvatska, kao zemlja koja predsjedava EU, organizovala je događaj “kojim se de facto izražava simpatija prema nacističkoj eri”, piše francuski “Le Monde”.

“Hrvatska, koja trenutno predsjedava Savjetu EU, odala je počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, vojnicima ustaške pronacističke države koje je ubio jugoslovenski pokret otpora 1945”, piše pariski dnevnik.

Komemoracija žrtvama Blajburga nekada je bila uglavnom obilježavana u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gdje su poražene ustaše zarobili i likvidirali komunistički partizani na kraju Drugog svjetskog rata.

U početku je manifestacija bila povjerljivog karaktera, ali poslije proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991, postala je mejsto okupljanja hrvatskih nacionalista i evropskih neo-nacista, navodi “Le Monde”.

S obzirom da su austrijske vlasti ove godine zabranile okupljanje u Koruškoj zbog pandemije virusa korona, hrvatski parlament je, kako podsjeća “Le Monde”, odlučio da obilježavanje organizuje na jednom groblju u Zagrebu i, uz podršku Katoličke crkve i nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice u BIH, u katedrali u Sarajevu.

“Mada je takav pomen uobičajan u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina, saopštenje da će misu održati sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, duboko je potreslo građane glavnog grada Bosne i Hercegovine”, dodaje “Le Monde”.

tanjug

Danas objavljeno

“Vakcina štiti od težih oblika korone”: Šeranić poručio da je u planu otvaranje različitih VAKCINALNIH PUNKTOVA

M.

Preminuo Predrag Marić od posljedica virusa korona

M.

Pooštrene mjere u Austriji

M.

Ostavite komentar