5. Septembra 2022.

Lažnom geometru 19 godina robije jer je sjekirom zatukao starca

Big Portal

Njega je Osnovni sud  Brčko nepravosnažno osudio na pomenutu kaznu  za ubistvo u Jagodnjaku kod Brčkog koje se desilo u maju prošle godine. 

Prema navodima optužnice Tužilaštva Brčko distrikta BiH, on je udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave, ramena i ruku, iz koristoljublja ubio Mihmića.

Kako navode iz tužilaštva, optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarnom pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo.

“On je optužen da je 31. maja prošle godine, oko 07.30 časova, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve”, navode iz tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve.

Dodaje se da se optuženi u posljednje tri godine, lažno predstavljao kao geometar, i konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

“U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80.000 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević”, dodaje se u saopštenju.

Nakon ubistva Biser je ubrzo uhapšen i odmah mu je određen pritvor.

“Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužilaštva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra prošle godine, kojom ga se tereti za krivično djelo Ubistvo iz koristoljublja. Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci”, navode iz tužilaštva. Na izrečenu presudu Tužilaštvo i optuženi imaju pravo  žalbe.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare