Lažni testovi na koronu, policija nema pristup bazama - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lažni testovi na koronu, policija nema pristup bazama

Policija na graničnim prelazima između BiH i susjednih zemalja nema mogućnost provjere vjerodostojnosti negativnih testova na virus korona, čime je otvorena mogućnost da državljani BiH prilikom odlaska u inostranstvo, ali i strani državljani prilikom ulaska u BiH, prilažu lažne, falsifikovane testove.

Nakon što je otkriveno da se u Vranju i Nišu, u Srbiji, prodaju lažni negativni testovi, sve više se o mogućnosti falsifikovanja i prodaji takvih testova govori i u BiH čijim je državljanima neophodan negativan test na virus korona za skoro svako putovanje preko granice.

Komentari na Internetu da je validan negativan test vrlo lako falsifikovati tako što se samo preprave podaci testirane osobe, odštampa u boji i da s tim lako prelazite granice, dobijaju potvrdu i u nadležnim institucijama.

Institut: Policija nema pristup podacima o testiranim licima

U Institutu za javno zdravstvo RS potvrdili su za portal CAPITAL da nadležne institucije kao što su MUP, Granična policija, niti bilo koja druga institucija, nemaju pristup podacima o testiranim licima koja putuju u inostranstvo, kako bi vršili provjeru izdatih nalaza.

„Institut izdaje nalaz testiranim licima kojima potvrđuje da su isti negativni na virus korona, te da mogu bezbjedno da putuju“, naveo je v.d. direktora Instituta Branislav Zeljković.

Granična policija BiH

Da nemaju pristup bazama testiranih lica potvrđuju i u Graničnoj policiji BiH.

Od 16. jula 2020. godine omogućen je ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja EU i članica Šengenskog sporazuma, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 sati.

„S tim u vezi, Granična policija BiH provjerava da li lice u namjeravanom ulasku u BiH posjeduje potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-CoV-2, te ukoliko postoji sumnja da se radi o falsifikovanom dokumentu, vrše se dodatne provjere (ukoliko je to moguće) kod izdavaoca potvrde. Napominjemo da Granična policija BiH nema pristup elektronskim bazama podataka laboratorija koje vrše testiranje“, naveo je Radiša Samardžija, načelnik Kabineta direktora Granične policije.

U GP BiH nisu naveli da li je do sada vršena ijedna dodatna provjera.

Rješenja o kućnoj izolaciji
Republička uprava za inspekcijske poslove RS vodi evidenciju o izdatim inspekcijskim rješenjima o izolaciji i stavljanju u karantin lica koja su oboljela, odnosno koja su bila u kontaktu sa oboljelim licima.

„Pregled izdatih rješenja, sa svim relevantnim podacima, dostavlja se Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS na dnevnom nivou, dok se inspekcijska rješenja, u jednom primjerku, dostavljaju nadležnom domu zdravlja radi vršenja zdravstvenog nadzora i nadležnoj komunalnoj policiji u cilju vršenja nadzora nad sprovođenjem rješenja kojim je izrečena mjera izolacije ili karantina“, rekli su u Inspektoratu RS.

S obzirom na mogućnost da se negativni testovi na COVID-19 falsifikuju, iz Inspektorata RS podsjećaju da je nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, kao i falsifikovanje javne isprave Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisani kao krivično djelo.

(Capital)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar