Lažni princ koji je na prevarama zaradio milion dolara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Lažni princ koji je na prevarama zaradio milion dolara

Već neko vrijeme je poznata takozvana „nigerijska šema“, u kojoj se putem mejla žrtvi obećava određena nagrada ako uplatom neke sume novca pomogne napadaču da dođe do rešenja „problema“ koji je obično u vezi sa nekim izmišljenim nasljedstvom, a reakcija žrtava na te mejlove često nije da ih uklone sa računara, ili da ih prijave, već se, na žalost, često počinje sa uplatom novca, a tu se uopšte ne radi o malim sumama – iznosi idu i do par hiljada evra, a količina novca se povećava prilikom svake sledeće uplate.

Lažni nigerijski princ Hope Olusegun Aroke trenutno služi kaznu od 25 godina u nigerijskom Lagosu, a služenje je počelo još 2015. godine, kada je osuđen zbog više prevara. To „princa“ ipak nije zaustavilo, pa je sa prokrijumčarenog telefona iz zatvorske ćelije nastavio sa svojim aktivnostima, te organizovao i koordinirao nove internet prevare. Pored telefona je imao i pristup internetu, te token za e-bankarstvo koji je bio izdat na ime njegove supruge, tako da je preko njenog bankovnog računa obavljao sve poslove.

Aroke je uspeo da od potpunih stranaca iz celog sveta izmami čak milion dolara, a u tom „poslovnom poduhvatu“ pomoglo mu je i to što je sistem korumpiran, pa je uz pomoć novca prevazilazio sve prepreke koje su se pojavljivale.

Izvor: BBC/Benchmark

Danas objavljeno

Izveštaj iz studija: Cyberpunk 2077 nije trebalo da izađe 2020. godine

D

Koja čet aplikacija je najbolja za vas?

D

Chrome 88 implementira pretragu tabova i poboljšanu zaštitu za lozinke

D

Ostavite komentar