LAŽNI INSPEKTOR PLJAČKA ZENIČANE Zaustavlja građane predstavljajući se kao policajac - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

LAŽNI INSPEKTOR PLJAČKA ZENIČANE Zaustavlja građane predstavljajući se kao policajac

Zenička policija upozorava građane na pojavu lažnog kriminalističkog inspektora koji zaustavlja ljude želeći da ih „legitimiše“, nakon čega ih opljačka.

Radi se o nepoznatom muškarcu koji ordinira u kasnim večernjim časovima. Hoda ulicama, a naoružan je nožem.

Posljednji slučajevi
Prvi slučajevi pljački, prema našim policijskim izvorima, zabilježeni su tokom proteklog vikenda.

– Ja sam inspektor Jonjić. Krim policija. Po opisu mi odgovarate, molim za vaše dokumente – opisao nam je jedan Zeničanin kako mu se lažni policajac obratio.

Budući da mu je bio sumnjiv, rekao mu je da nije nikakav problem, ali je i on od njega zatražio policijsku značku.

– U tom trenutku raskopčao je jaknu, na sebi je imao majicu crne boje, a na desnoj strani je odštampao krim policija. Vidno zbunjen, pokušavao je, kao, da pronađe značku. Međutim, rekao mi je da je značka ostala u stanici – govori Zeničanin.

Predložio je “inspektoru” da odu u stanicu, gdje bi se uvjerio da je nepoznati muškarac uistinu inspektor, ali i da obave njegovu identifikaciju, te da mu saopšte zbog čega im je sumnjiv.
– Krenuli smo prema stanici. Međutim, kada smo došli nekoliko metara od stanice, rekao mi je da treba samo nešto uzeti. Sačekao sam ga, međutim, nije se vratio. Odmah sam shvatio šta je posrijedi i sve prijavio policiji – priča Zeničanin.

Evidentirali slučaj
U policiji su saslušali ono što se dogodilo Zeničaninu, evidentirali slučaj i rekli da će učiniti sve što je u njihovoj nadežnosti na rasvjetljavanju prijave.

Noć kasnije dogodio se još jedan slučaj ordiniranja lažnog inspektora, a nakon što je stariji Zeničanin izvadio novčanik kako bi dao ličnu kartu lažnom inspektoru, on mu je ukrao novčanik, saznaje Avaz.

Nepoznati muškarac sa sobom je imao i nož, a cijeli slučaj prijavljen je policiji.

Šta kažu u MUP ZDK
Prema riječima Aldine Alić, portparola MUP ZDK, prijavljena su im dva slučaja.

– U oba slučaja su zaprimljene prijave i službenici Odsjeka kriminalističke policije rade na rasvjetljavanju i dokumentiranju krivičnog djela. Prema prvim informacijama, radi se o krivičnom djelu lažno predstavljanje budući da se muškarac predstavlja kao policijski službenik. U tom pravcu će ići operativni rad policijskih službenika i poduzete su već mjere na otkrivanju. Radi se o muškarcu visine oko 190 cm, koji na sebi ima crnu jaknu – kaže Alić, pozivajući građane, ukoliko imaju bilo kakve informacije, da ih dostave policiji.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U Sloveniji 18 novozaraženih, jedna osoba preminula

D V

Američki “Novavaks” tvrdi da je njihova vakcina proizvela antitijela

D V

Bejrut: Najmanje 200.000 ljudi bez krova nad glavom, šteta veća od tri milijarde dolara

D V

Ostavite komentar