"Lažete..." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Lažete…”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da NATO bezobzirno i bez stida odbija da prizna istinu.

Kako je naveo, Mihailu Gorbačovu i Borisu Jeljcinu obećali su da neće biti širenja na istok, iako dokaza o tome da lažu ima i više nego dovoljno.

“Poštovani američki, nemački, britanski političari te epohe u svojim memoarima citiraju i sebe same i svoje kolege, potvrđujući tako da su davali usmene, ali čvrste garancije“, rekao je Lavrov na forumu “Primakovska čitanja“.

Podsetio je na reči jednog britanskog političara, učesnika tog procesa, koji je u svojim memoarima napisao: “Da, obećali smo to, ali tada niko nije mislio o tome da ta obec´anja i ispuni, jednostavno bilo je potrebno smiriti situaciju.“

Lavrov je dodao da Rusija nije zaboravila da su postojale i pisane obaveze o neširenju NATO, potpisane na najvišem niovu.

“Imam u vidu samit OEBS u Istanbulu 1999. godine kada je bila utvrđena tema nedeljivosti bezbednosti“, rekao je Lavrov i dodao da se radi o tome da nijedna zemlja, organizacija ne može da jača svoju bezbednost na prostoru OEBS na račun slabljenja bezbednosti drugih.

“Ali, ni te obaveze ne funkcionišu“, istakao je on. Prema njegovim rečima, ekspanzija NATO i dalje je glavni pokretački motiv u odnosu ne samo prema Rusiji nego i drugim zemljama.

“Ekspanzija NATO je i dalje, kao što je i bila, glavni pokretački motiv Zapada u odnosu ne samo prema Rusiji , nego i zemljama postsovjetskog prostora, zemljama nekadašnjeg Varšavskog pakta koje je Alijansa vec´ progutala, nego i prema drugim državama i regionima u svetu“, rekao je ministar.

Ruski ministar je rekao da se globalizacija na američki način završila i da se sada gradi novi sistem koji ne treba da zavisi od hirova Zapada.

On je dodao da Rusija ne želi da se zadrži na iluzijama o tome da će Zapad, koji je dokazao svoju nepouzdanost, nesposobnost za postizanje dogovora i lažljivost, savesno učestovati u procesu globalizacije i da ga nec´e zloupotrebiti. Kako je rekao Lavrov, Rusija ima prave partnere u okviru BRIKS, ŠOS, ZND i Evroazijskoj ekonomskoj zajednici. Šef ruske diplomatije je rekao i da Moskva ne shvata tragično aktuelnu situaciju u međunarodnim odnosima.

“Sadašnju situaciju u međunarodnim odnosima ne shvatamo tragično, smatram da je to tragedija za zapadnu civilizaciju, zapadni svetski poredak“, naveo je on.

Danas objavljeno

Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza

Vanja A

Određen pritvor K.Ž. zbog iskorištavanja djece za pornografiju

Vanja A

Dodik: Dogovorena posjeta Vučića Srpskoj; Biće održana zajednička sjednica dvije vlade

Vanja A

Ostavite komentar