26. Augusta 2020.

Lavrov: Zapad rukovodi beloruskom opozicijom, nedopustivi pokušaji pritiska na Minsk

Big Portal

Sergej Lavrov je na sastanku sa Stivenom Biganom, koji se nalazi u poseti Moskvi, rekao da su mu skrenuli pažnju na inicijativu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koju je on izneo još pre predsedničkih izbora i ponovio nakon izbora – inicijativu sprovođenja ustavne reforme.

“Mislim da je pružena ruka svakome ko je zainteresovan za stabilnu, ujedinjenu Belorusiju. To naravno treba da primeti opozicija i naši zapadni partneri koji sada vode tu opoziciju”, rekao je Lavrov.

Ukazao je na to da strane sile pokušavaju da izazovu nasilje u Belorusiji i da je mešanje u unutrašnja pitanja Belorusije nedopustivo.

“Naš apel se sastoji u tom da te zemlje, pre svega SAD i lideri EU, obrate pažnju na krugove koji, recimo u Poljskoj, Litvaniji, na sve moguće načine izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se situacija u Belorusiji normalizuje i pokušaju da isprovociraju nasilje, kako bi izazvali odgovarajuću reakciju policije. Smatramo da je to izuzetno opasno”, istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

“Ne može se spolja nametati posrednik”
Lavrov je tokom razgovora o Belorusiji ukazao da su nedopustivi pokušaji sankcionog i političkog pritiska na Minsk u cilju podrivanja procesa uspostavljanja dijaloga u zemlji između vlasti i društva.

“Rusija upozorava SAD i EU na bilo koji oblik mešanja u unutrašnje poslove Belorusije, uključujući i otvorene pozive na antivladine demonstracije, koji se sada mogu čuti u nekim prestonicama”, upozorio je Lavrov.

Dodao je da Rusija smatra da se ne može spolja nametati posrednik beloruskom rukovodstvu i narodu, bilo da se radi o OEBS-u, EU ili nekoj susednoj zemlji.

“SAD su potvrdile da nisu zainteresovane za stvaranje veštačke krize oko situacije u Belorusiji. Oni su naglasili da su zainteresovani za to da svi spoljni akteri doprinesu uspostavljanju dijaloga između vlasti i opozicije. Mi smo rekli da podržavamo takav pristup”, saopštio je Lavrov.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare