Lavrov: Zapad mora postati svjestan nove realnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov: Zapad mora postati svjestan nove realnosti

Za Rusiju apsolutno nije od principijelnog značaja da li zapadne zemlje priznaju ulazak novih regiona u njen sastav, ali bi bilo ispravnije kada bi one bile svjesne nove realnosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  • Apsolutno nije od principijelnog značaja. Naravno, ispravnije bi bilo kada bi sve zemlje svijeta bile svjesne nove realnosti, koja je bila neizbježna. To potvrđuje ogroman broj pravnih argumenata, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, u kojoj je utvrđen princip ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda, kao i Deklaraciju Generalne skupštine UN, koja precizno razjašnjava da su svi dužni da poštuju teritorijalnu cjelovitost onih država koje imaju vlade koje priznaju pravo na samoopredjeljenje i predstavljaju cijeli narod koji živi na teritoriji neke zemlje – rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, režim aktuelnog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i njegovog prethodnika Petra Porošenka, ne poštuje te kriterijume.

  • Sada se realizuje scenario koji je diktiran samim životom i koji se oslanja na slobodnu volju građana – rekao je Lavrov.

Po riječima Lavrova, većina zemalja shvata da je Rusija u pravu.

  • Garantujem vam da velika većina zemalja odlično shvata da smo mi u pravu. Nemaju svi hrabrosti, pa ni snage da objektivno govore o tome direktno. Siguran sam da će istina naći svoj put – rekao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se sada, u slučaju sa referendumima u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti realizuje scenario koji se oslanja na slobodnu volju ljudi.

  • Bilo kakvi drugi pokušaji, vještačka eskalacija konfrontacije, vještačka mobilizacija antiruskih snaga, prijetnje i ucjene – sve je to antiistorijsko – rekao je Lavrov.

Savjet Federacije ratifikovao je sporazum o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar