Lavrov: "To je skup vještica" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov: “To je skup vještica”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je samit Krimske platforme na kom je Zelenski poručio da je Krim vratiti Ukrajini nazvao “skupom veštica”.

Nakon održanog samita Krimske platforme, koji je Ukrajina organizovala da pojača pritisak na Rusiju zbog aneksije 2014. godine koju je veći deo sveta proglasio nezakonitom, oglasio se ministar spoljnih poslova Sergej Laavrov.

Lavrov je ocenio je da je taj sastanak, na kojem su se okupili predstavnici više od 40 zemalja, uključujući neke šefove država, “skup veštica”.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmaier naglasio je da je “nemačka vlada, zajedno sa partnerima iz EU, čvrsto opredeljena za teritorijalni integritet Ukrajine i nepriznavanje ruske aneksije Krima, što je protivno međunarodnom pravu, i sankcije Rusiji zbog Krima”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je: “Naš zadatak je da obezbedimo da aneksija nikada ne bude legalizovana”.

“Krim je Ukrajina”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u svom obraćanju.

On je ponovio da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenje prava stanovnika Krima – krimskih Tatara, Ukrajinaca, manjina, verskih i drugih zajednica.

“Međunarodna zajednica očekuje da će se Rusija u potpunosti pridržavati međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Plenković, koji je takođe održao deo govora na ukrajinskom jeziku.

Plenković je ponudio Ukrajini pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava.

Krimska platforma je novi, međunarodni format koordinacije koji je pokrenula Ukrajina s ciljem poboljšanja efikasnosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće bezbednosne izazove, sprečavanja daljih kršenja ljudskih prava i osiguranja zaštite žrtava.

Platforma funkcioniše na nivou šefova država i vlada, ministara inostranih poslova, međuparlamentarnih grupa i mreže stručnjaka.

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar