Lavrov stiže u Beograd, šta su ključne teme razgovora - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lavrov stiže u Beograd, šta su ključne teme razgovora

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas stiže u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Ključna tema razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije biće predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

O značaju te posete govori i njen tajming, jer nije uobičajeno da jedan visoki zvaničnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.

Lavrov je pred današnji susret sa predsednikom Vučićem i ministrom Ivicom Dačićem najavio da očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi praktične korake onih zemalja koje nude svoje posredničke usluge u nastavku dijaloga.

Sa Lavrovim će u Beogradu sastati i srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji će se prethodno videti sa predsednikom Vučićem.

Poseta Sergeja Lavrova dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije razgovarao o Kosovu i Metohiji telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se “Moskva zalaže za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN”.

Lavrov u Beograd stiže dan nakon što je Miroslav Lajčak u Prištini pokušao da “resetuje” dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Ričard Grenel, održaće se 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisustvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

RTS

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar